Editorial

Festes més lliures i segures

L'increment dels casos d'agressions sexuals exigeix continuar ampliant recursos com els punts liles

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp39761475 bcn190810180754

zentauroepp39761475 bcn190810180754

Arribats a l’equador del mes d’agost, pràcticament totes les ciutats i pobles es preparen per viure festes populars als seus carrers i places. Hi és cada vegada més freqüent la presència de punts liles, espais d’informació i atenció a les donesper oferir recursos que ajudin a detectar, rebutjar i denunciar actes d’assetjament i abús sexual i atendre les víctimes. Es tracta d’un recurs que inicialment va sorgir de la iniciativa de grups i moviments feministes locals, als quals només posteriorment s’han afegit les administracions, amb el seu recolzament o assumint-los com un servei públic necessari. Aquest canvi d’actitud pot ser, en gran part, una de les conseqüències, de la commoció que va suposar la violació grupal de la Manada durant els Sanfermines del 2016. Però fins i tot sense aquest escàndol que va acabar rearmant al moviment feminista a Espanya s’haurien d’haver estès aquest tipus de recursos. Les agressions sexuals a Catalunya han augmentat un 7,6% a Catalunya durant el primer semestre del 2019 respecte a l’any anterior, i el Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats, que ha gestionat 54 punts liles, hi ha registrat 178 agressions en els últims tres anys.   

L’adopció de mesures contra els abusos que s’ha produït a les festes que se celebren en l’espai públic no és tan evident en un altre context en el qual coincideixen actituds d’assetjament i situacions de vulnerabilitat davant d’elles, els locals d’oci nocturn i, especialment, les àrees en les quals es concentren la seva oferta, com molts punts del litoral. Aquí no n’hi ha prou amb l’actuació de les administracions públiques. Els empresaris, com ho han fet els que han acceptat col·laborar amb les iniciatives promogudes des de l’Ajuntament de Barcelona, s’han de comprometre també en fer dels seus locals entorns segurs.

Però més enllà de la resposta a les actuacions contràries a la llibertat sexual, és necessària la prevenció. Una funció en què participen els punts liles però que hauria d’anar més enllà. Tots els ajuntaments i entitats haurien de tenir en compte, en la disposició dels recintes en els quals celebren recitals, balls i festivals en horari nocturn, evitar espais de risc, aïllats o poc il·luminats. I evidentment, res d’això serà suficient sense una tasca continuada de formació i sensibilització, des de l’escola i l’entorn familiar, fins que arribi el dia que no sigui necessari repetir, una vegada i una altra, que només un sí explícit, lliure i conscient pot ser entès com un sí.