El debat

La lluita contra el consum de tabac

És necessari fer un pas endavant en la protecció de la ciutadania respecte al fum ambiental del tabac

2
Es llegeix en minuts
Zona de fumadors al districte de negocis de Tòquio.

Zona de fumadors al districte de negocis de Tòquio. / REUTERS / YUYA SHINO

La revisió de la llei d’addiccions que el Govern de la Generalitat de Catalunya ha començat a preparar té la finalitat de restringir el consum de tabac a més d’actuar sobre altres addiccions. S’està plantejant prohibir el tabac en diversos espais com l’exterior de les parades de transport públic, els recintes esportius a l’aire lliure, les terrasses de restauració o els cotxes privats, entre d’altres. I també equiparar el cigarret electrònic a les restriccions del tabac convencional. 

Hem de recordar que el consum de tabac produeix un augment de malalties i de la mortalitat. A l’Estat espanyol hi ha unes 50.000 morts a l’any atribuïdes a aquest consum. A Catalunya, l’any 2018 el tabaquisme podria haver despuntat lleugerament (fuma una quarta part de la població), trencant la tendència a la disminució dels últims anys.

Un article recent a la ‘Revista Espanyola de Salut Pública’, de diversos professionals destacats, revisa la situació actual del control del tabaquisme i esmenta l’estratègia de l’Organització Mundial de la Salut MPOWER per reduir el consum de tabac que es basa en monitorar el consum amb instruments adequats; protegir la ciutadania dels efectes nocius del fum de tabac ambiental augmentant els espais sense fum; oferir ajuda per part dels professionals sanitaris respecte a l’abandonament del consum; advertir del mal que causa el tabac sobretot a través de campanyes publicitàries que hauran d’estar dirigides també a les persones que tenen més risc d’augmentar-ne el consum (els joves, les dones i les persones de classe social més desfavorida), i fer complir les normes publicitàries contra el tabac, fins i tot en els nous mitjans, com per exemple les xarxes socials. A més, també és necessari restringir la publicitat dels cigarrets electrònics. I finalment, augmentar el preu del tabac: a l’Estat espanyol el preu del tabac és un 15% més baix que als països de la Unió Europea.  L’augment del preu en redueix el consum, sobretot en les persones de classe social més desfavorida. 

Notícies relacionades

La revisió de la llei d’addiccions, precisament, posa èmfasi en la protecció davant el fum ambiental del tabac. S’ha demostrat que aquest fum afecta la salut de les persones no fumadors que el respira. L’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer ho ha considerat un carcinogen, i és un dels agents que causa el càncer laboral a la població que està exposada al fum. També pot desencadenar malalties cardíaques. Les lleis que es van aprovar fa anys han ajudat a reduir el fum del tabac ambiental, sobretot en espais tancats, però és necessari fer un pas endavant per poder continuar disminuint el fum en altres espais com els que proposa la revisió de la llei. Evidentment aquesta normativa s’hauria de poder consensuar amb tots els sectors implicats, sempre tenint clar que la salut de la població ha de ser una prioritat (i tres quartes parts de la població no fuma). I que la llei hauria d’anar acompanyada d’altres estratègies que depenen de l’Estat espanyol o la Unió Europea, com és l’augment del preu del tabac o un control més estricte de la publicitat. 

*Doctora. Membre de la Xarxa de Científiques Comunicadores. Experta en salut pública de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.