05 d’ag 2020

Anar al contingut

L'estratègia popular

¿Una oportunitat per al PP?

DAVID CASTRO

¿Una oportunitat per al PP?

Astrid Barrio

Casado ha posat de manifest en la investidura una estratègia molt allunyada de la radicalitat amb què es va presentar a les eleccions generals

Una de la imatges que ha deixat el debat d’investidura fallit és un Pablo Casado exercint de líder de l’oposició, contundent amb el candidat, com correspon a qui pretén ser l’alternativa, però ni deslleial ni groller. Malgrat els intents de diversos grups d’alinear el PP, Ciutadans i Vox, els populars han tingut un comportament moderat, coherent amb l’estratègia que sembla estar assajant Casado des del 26 de maig, una estratègia molt allunyada de la radicalitat amb què es va presentar a les eleccions generals. Per la seva banda, després del fracàs de l’aliança PSOE-Podem, els socialistes donen per tancada la possibilitat d’un Govern de coalició amb el partit morat i han avançat que explorarien altres vies. Mentrestant, des del PP, significativament, no s’ha descartat l’abstenció en un nou intent d’investidura de Sánchez si el PSOE canviava de socis, tot i que més tard Casado rectifiqués. Aquesta possibilitat, que ara sembla remota, podria tenir alguns incentius per al PP.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

D’una banda perquè el situaria com un partit responsable i amb sentit d’Estat disposat a sacrificar-se per evitar noves eleccions. I a més sense massa riscos que efectivament Sánchez fos investit, perquè de produir-se una abstenció del PP difícilment es mantindrien la de Podem i ERC i el desenllaç de noves eleccions seria inevitable. Però no és el mateix anar a una repetició electoral com a responsable del bloqueig que com un partit que ha intentat evitar-ho. De l’altra perquè el distanciaria de Ciutadans i de Vox i el col·locaria de nou en una posició centrada, l’espai en què malgrat l’increment de la fragmentació i de la polarització, es continuen guanyant les eleccions a Espanya. 

Aquesta fórmula seria un 'win-win' per al PSOE i el PP.  Tots dos podrien recuperar terreny a Podem i a Ciutadans, els seus rivals més directes responsabilitzant-los del fracàs. Els populars saben que han de fer la travessia pel desert i poden tenir l’oportunitat de fer-ho reforçats. Disposen de dos mesos per madurar-ho.