Al comptat

Legislació digital

El progrés suposa avançar, no perdre drets o propiciar l'explotació laboral

1
Es llegeix en minuts
 

  / FERRAN SENDRA

La irrupció delsnous negocis com les plataformes digitals Deliveroo Glovo, per posar només uns exemples, ha regirat la legislació. I no només la laboral. També la mercantil, i no diguem la fiscal. Em remeto a la famosa ‘taxa Google’ i a la tributació, probablement molt injusta respecte a les seves competidores, de colossos com Apple Amazon, que fins i tot els països més rics, el G-7, volen implantar.

El món i la societat avancen, com també ho han de fer les lleis. No té sentit un marc legal ancorat en el passat, amb unes relacions laborals que, en molts casos, s’han vist superades per la realitat. Però això no justifica incomplir les normes o pervertir-les per guanyar competitivitat respecte a altres negocis o activitats que les acaten.

Quan un sector en concret reclama normatives que s’adeqüin a la seva manera d’operar, com han fet aquesta setmana formalment els representants de la patronal Adigital, no s’ha de rebutjar d’entrada. És cert que la paraula flexibilitat provoca rebuig, especialment en un país on les regles s’estiren o escurcen sense cap tipus de rubor.

El dret es va crear per viure sota unes normes. El contrari és la llei de la jungla. Això no ho volem. Bé, crec que no ho vol ningú. Una altra cosa és el que han de dir aquestes normes i com satisfer cadascuna de les parts implicades. Allà, sota el paraigua de les ideologies polítiques, cadascú tindrà la seva opinió.  

En matèria laboral, el principi essencial és la protecció de la part més dèbil, és a dir, els treballadors. A les plataformes digitals s’ha tendit a estirar fins a extrems inaudits la figura del’autònom. Això ha col·locat l’empleat (convertit en prestador de serveis amb relació mercantil) en una situació de precarietat.

Notícies relacionades

I això requereix una solució que, fins ara, s’està dirimint en els tribunals, sense que encara hi hagi una doctrina fixada. L’objectiu de tota societat moderna ha de ser progressar, però en el veritable sentit que recull el diccionari de la Reial Acadèmia de la Llengua: “Avançar, millorar, fer avenços en determinada matèria”.

 Portat al camp laboral, poc avenç suposa perdre drets i propiciar l’explotació laboral. Com afirma el professord’Eada  Jordi Costa, “seria desitjable que les empreses en fossin conscients per qüestions d’ètica”. Però mentre no es canviïn les regles de joc per adequar-les a les noves necessitats preservant drets o incrementant-los, com recorda aquest especialista en relacions laborals, l’última paraula és del dret i dels tribunals.