Anar al contingut

Editorial

Von der Leyen ho aconsegueix

La futura presidenta de la Comissió Europea haurà de superar a partir d'ara les reticències sobre el seu nomenament i el fet de no tenir experiència en la gestió dels assumptes europeus

firma editorial català

El Periódico

Von der Leyen ho aconsegueix

Jean-Francois Badias

La confirmació pel Parlament Europeu d’Ursula von der Leyen per succeir Jean-Claude Juncker al capdavant de la Comissió Europea marca l’inici d’una nova etapa en què la UE s’enfrontarà a importants reptes sobre el seu futur. La seva designació no estava assegurada –va rebre 383 vots a favor, 327 en contra, 22 abstencions i un vot nul, només 9 més dels necessaris per a la majoria absoluta–, fet que revela la fragmentació de la Cambra. Malgrat aquest resultat ajustat, el projecte europeu mai ha sigut fàcil i, conscient d’això, en el seu discurs va jugar la seva carta més europeista a l’afirmar que se sentia europea abans de tenir consciència que era alemanya i que la seva voluntat era «unir Europa». L’aspirant democristiana també es va prodigar en promeses i compromisos per captar el vot ecologista i el de la nova esquerra.

Entretots

Publica una carta del lector

Escribe un post para publicar en la edición impresa y en la web

Tot i que compta amb el suport de l’eix francoalemany i amb el dels tres grups parlamentaris més importants, Von der Leyen haurà de superar a partir d’ara les reticències sobre el seu nomenament i el fet de no tenir experiència en la gestió dels assumptes europeus. No faltaran assumptes de gran transcendència a l’agenda, com és el brexit, la brega dels euroescèptics, els euròfobs i l’extrema dreta, que només persegueixen el bloqueig de la Unió Europea. De la solvència política i tècnica de la nova Comissió dependrà en gran manera reforçar la capacitat de lideratge de qui l’encapçalarà.