Editorial

ERC segueix a l'alça mentre que Cs s'enfonsa

El PSC es converteix, segons l'últim sondeig del GESOP, en la primera força no independentista del Parlament

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp40954999 barcelona  15 11 2017  hemiciclo del parlament de catalunya 190619115229

zentauroepp40954999 barcelona 15 11 2017 hemiciclo del parlament de catalunya 190619115229 / FERRAN SENDRA

Una vegada vist per a sentència el judici del Tribunal Suprem sobre el procés, l’últim sondeig del GESOP confirma l’ascens sostingut d’ERC en el camp independentista (els republicans no han deixat de créixer des de les eleccions del 2017 fins a assolir ara els 40 escons) i l’enfonsament de Ciutadans al bloc no independentista.Cs, que va guanyar les autonòmiques fa dos anys, perd la meitat dels seus vots, la qual cosa permet que el PSC es converteixi en la primera força no independentista del Parlament, en línia amb la recuperació socialista dels últims mesos, gràcies a l’impuls del Govern de Pedro Sánchez i a l’habilitat de Miquel Iceta. Els socialistes catalans han aconseguit governar a l’Ajuntament de Barcelona, al costat d’Ada Colau, i també presidir la Diputació. El PSC voreja els 30 escons (ara en té 17) i es col·loca com a segon partit al Parlament. La tornada del PSC comporta també l’estancament dels comuns.

A l’espera de la sentència, la celebració del judici al Suprem no ha variat gaire les posicions entre els independentistes (ERC guanya un punt i un escó des de febrer, quan es va iniciar la vista). Fins i tot JxCat avança 1,5 punts, una minúcia, no obstant, si es compara amb el fort retrocés amb relació a les eleccions del 2017, des de les quals el partit de Carles Puigdemont perd una desena d’escons. El que continua invariable, sempre amb el concurs imprescindible de la CUP (puja 7-8 diputats), és la majoria absoluta independentista, que fins i tot puja un punt en vots fins al 48,5%. L’enquesta no recull les conseqüències de l’última batalla independentista a propòsit del pacte en la Diputació de Barcelona, però tot indica que l’electorat continua premiant el pragmatisme d’Esquerra davant el radicalisme i les incoherències de JxCat.

La fotografia actual pot variar per les reaccions a la sentència del Suprem si es convoquen les eleccions després de conèixer-se la decisió judicial i també pels moviments que s’estan produint en el camp del catalanisme moderat, amb la creació del nou partit Lliga Democràtica. Aquesta formació podria recollir, com ara el PSC, els vots perduts per la dretanització de Cs, per la crisi del partit d’Albert Rivera i per la sensació de manca d’entesa de Catalunya que ha causat la marxa d’Inés Arrimadas a Madrid. Perquè, ara per ara, del daltabaix de Cs no se’n beneficia el PP ni tampoc l’extrema dreta de Vox, que no entra al Parlament.