Editorial

La regularització de l'eutanàsia

La dignitat i la llibertat s'han de salvaguardar fins a l'últim segon de les nostres vides

2
Es llegeix en minuts
jcarbo47632520 eutanasia angel hernandez190404185719

jcarbo47632520 eutanasia angel hernandez190404185719 / CARLOS ROSILLO EL PAIS

Més d’un milió de firmes han arribat al Congrés dels Diputats demanant la despenalització de l’eutanàsia. La recollida ha sumat tres iniciatives ciutadanes que han confluït al mateix final. Una contundent petició que representa el sentir de la majoria de la població, però que encara no ha aconseguit el recolzament polític necessari per tirar endavant.

La proposició de llei presentada pel PSOE el mes de juny passat es va quedar truncada per la interrupció de la legislatura. Era el 15è intent de regular l’eutanàsia a Espanya. Les múltiples derives ètiques del debat són evidents. No admet arguments simplistes ni de traç gruixut. Per desgràcia, la política hi està massa vegades atrapada.

La mort forma part de la vida. La dignitat i la llibertat són parts inalienables de la nostra existència, per això s’han de salvaguardar fins a l’últim minut. A la fi, cadascú és amo de les seves creences i és lliure de viure, i morir, segons el seu dictat. L’Estat no pot imposar cap visió determinada, menys encara obligar a viure autèntics calvaris i a convertir la mort en una cosa clandestina o delictiva. El cas recent d’Ángel Hernández, que va ajudar a morir la seva dona malalta d’esclerosi múltiple i ara està sent investigat per un jutjat de violència de gènere, és l’exemple d’un cruel despropòsit.

És necessària una llei d’eutanàsia que empari el dret a una mort digna garantint la voluntat i la llibertat de la persona. En cap cas això implica reduir esforços en les cures pal·liatives. Qualsevol pacient, independentment de l’equip mèdic, hospital o ciutat en què sigui atès, ha de ser mereixedor de les mateixes cures i recursos per evitar, en la mesura que pugui, el sofriment físic, psíquic i espiritual. Però tambés’ha de respectar la voluntat de qui vol posar fi a aquest sofriment.

L’arribada del milió de firmes en aquest precís moment és una clara i dolorosa mostra que els temps de la política no són els de la ciutadania. Mentre lapossibilitat d’unes noves eleccionsplana sobre el nostre país, hi ha persones que pateixen, que cada moment de la seva vida és una agonia. Més del 70% d’espanyols estan a favor de regular l’eutanàsia, igual que s’aplica a Holanda, Suïssa o Bèlgica. És l’hora de reclamar, una vegada més, generositat, compromís i respecte als nostres polítics.