Editorial

Puigdemont no accedeix a l'Europarlament

L'expresident va faltar a la seva cita amb els manifestants davant de la possibilitat de ser detingut després de veure denegada la seva petició de mesures cautelars per la justícia europea

1
Es llegeix en minuts

video 3522606 / periodico

Malgrat la presència d’uns milers de manifestants als carrers d’Estrasburg, aquest dimarts l’independentisme català no va aconseguir protagonitzar la sessió constitutiva del nou Parlament Europeu. Tret d’algunes al·lusions de grups minoritaris, la causa independentista va quedar molt en segon pla, entre altres coses perquè Carles Puigdemont va faltar a la seva cita amb els manifestants per la possibilitat de ser detingut després de veure denegada la seva petició de mesures cautelars per la justícia europea. També ha faltat als seus votants, a qui havia promès que el 2 de juliol seria a Estrasburg per aconseguir el que anomena “internacionalitzar” el conflicte.

No és la primera vegada que les promeses de Puigdemont no es compleixen. Tampoc va tornar a Catalunya després de ser elegit diputat els comicis del 21-D. Un dia o un altre, el responsable de no convocar eleccions l’octubre del 2017 haurà de retre comptes davant dels seus electors pels compromisos que adquireix i no manté. La decisió de Puigdemont de no travessar la frontera francesa des d’Alemanya va arribar després de la decisió dels tribunals europeus de no permetre-li prendre possessió de l’acta de diputat i tenir així la possibilitat de fer efectiva la seva immunitat. La demanda ha sigut admesa a tràmit, però no ha tingut els efectes esperats pel seu equip jurídic. Cada revés judicial posa més en dubte l’argumentari de Puigdemont, que afirma que la justícia europea li donarà la raó i deixarà en evidència els tribunals espanyols.