La clau

El dentista de Ciudad Juárez

Diuen que Amèrica és gran, però nord-americans blancs han de travessar la mateixa frontera que tanquen perquè els tracti un dentista decent

2
Es llegeix en minuts
ealos48845459 activists hold photos of migrant children that die in u s  c190630145723

ealos48845459 activists hold photos of migrant children that die in u s c190630145723 / JOSE LUIS GONZALEZ

A la terminal de duanes d’El Paso, un dels passos fronterers més transitats del món, és habitual que dones mexicanes es posin de part. Arriben embarassades als Estats Units amb la intenció de donar a llum a terra nord-americà, ja que llavors poden aconseguir la nacionalitat per al seu fill. No gaire lluny de la terminal, fa uns anys un senzill caminet de pedres marcava la frontera entre els EUA i Mèxic. Era una excentricitat, un miratge, per arribar de Ciudad Juárez a El Paso de forma il·legal cal travessar el Río Grande, creuar un canal de fins a 11 metres de profunditat i saltar una tanca que, en realitat, és un mur. Tot això, esquivant les patrulles dels agents de fronteres, que solen estar formades de mexicans amb nacionalitat nord-americana, ja que El Paso és una ciutat gairebé tan mexicana com Ciudad Juárez. Mexicans ja nord-americans caçant i detenint mexicans que volen ser nord-americans.

Notícies relacionades

‘Nosaltres no travessem la frontera; la frontera ens va travessar a nosaltres’ és un dels lemes de la comunitat hispana als EUA. A Óscar Alberto Martínez Ramírez, de 26 anys, i Valeria, la seva filla de 23 mesos, la frontera no els va travessar. Els va matar. La fotografia dels seus cadàvers ofegats al riu els ha convertit en els nous Aylan, el nen sirià que va commocionar al món (i poc més) quan el seu cadàver va aparèixer en una platja turca. Óscar i Valeria són el símbol dels efectes de la política migratòria de Donald Trump. Política migratòria és un eufemisme. Les decisions que porten a l’existència d’Aylans, Óscars i Valerias s’anomenen d’una altra forma.

Els efectes al llarg de la història del racisme dels blancs als EUA és conegut de sobres. El rebuig dels hispans no va començar amb Trump. Però com en tantes altres coses, Trump és una versió descarnada, sense caretes, d’una certa forma d’entendre EUA, el seu caràcter i el seu paper al món. El famós ‘melting pot’ funciona només si el blanc –descendent d’emigrants, no s’ho ha d’oblidar mai– domina. Blancs com els que solen congregar-se a la plaça Santa Jacinta de El Paso per acudir a un dentista de Ciudad Juárez. Les seves assegurances mèdiques no els cobreixen la salut dental, i és molt més barat tractar-se a la ciutat mexicana. Allà aprofitaran per comprar medicines molt més barates. Això sí, qui és gran és Amèrica. Tot i que els seus ciutadans hagin d’anar a Ciudad Juárez a un dentista decent.