AMB INTERÈS

Resintonitzar la tele per tenir 5G

Arriba un nou dividend digital i el caos del passat pot tornar a repetir-se

2
Es llegeix en minuts
antenas-colectivas-1427791397862

antenas-colectivas-1427791397862

Una de les coses més difícils de tenir en ordre a les llars són els canals de la tele. Els fabricants semblen entossudits a complicar un procés que a priori hauria de ser senzillíssim: si s’actualitza una freqüència, se substitueix el vell canal pel nou, ja que té el mateix nom. L’anècdota ve al cas perquè s’acosta una nova resintonització massiva delscanals de TV, que no només tornarà a convertir les llistesd’emissores en un món desconegut i desordenat, sinó que és possible que milers de ciutadans perdin canals pel camí.

El motiu d’aquesta nova resintonització és el segon dividend digital, o el que és el mateix, el canvi de  freqüència de canals que hauran de fer les cadenes per alliberar la banda dels 700 MHz. Aquest és l’espectre que el Govern destinarà per aldesplegament del 5 G, és a dir, la nova generació de connectivitat mòbil que revolucionarà la velocitat de descàrrega i, sobretot, farà possible la veritable internet de les coses.

Alliberar espectre és bàsic perquèl’internet del futur sigui una realitat. Però, perquè sigui possible, els ciutadans tornarem a viure una resintonització (juny del 2020) que, si és com les dues anteriors, complicarà la vida dels consumidors.

De la primera gran resintonització ja fa més d’una dècada. Va ser l’apagada analògica, que va culminar el 2010. Els consumidors que tenien teles antigues van haver de comprar un sintonitzador TDT canviar de televisor, a més de canviar l’antena en la majoria de casos. Després, el 2014, va arribar el primer dividend digital (alliberament de canals per al4 G), que va ser precipitat i caòtic, amb els instal·ladors denunciant que només un mes abans de l’apagada amb prou feines un 10% de les comunitats de veïns havien adaptat les seves antenes. El Govern, almenys, va subvencionar part del cost de l’adaptació de dispositius.

Notícies relacionades

Ara arriba un nou dividend digital, i el caos del passat pot repetir-se. Els que visquin en cases, en principi, no hauran de fer gaire més que resintonitzar canals, tot i que les comunitats de veïns sí que hauran de trucar al tècnic (homologat) per adaptar les antenes (hi haurà ajuts econòmics). Esperem haver après del passat i que aquesta nova apagada sigui més calmada.

Però (perquè sempre hi ha un però) queda per veure què passa a partir del 2023. Aquesta és la data que el Govern ha fixat perquè «tots els canals de televisió hauran d’evolucionar a alta definició i es contempla l’adaptació tecnològica dels aparells receptors». És a dir: en aquesta data, les teles actuals podrien quedar obsoletes al no comptar amb l’estàndard DVB-T2. Tornar a començar.

Temes:

5G