FIRA MANGA BARCELONA

El MNAC acollirà una exposició d'Osamu Tezuka, el 'Déu del manga'

La mostra es podrà visitar del 31 d'octubre al 6 de gener

tezuka

tezuka

4
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

L’edició número 25 del Saló del Manga de Barcelona (ara, conegut com a Manga BarcelonaManga Barcelona) serà aquest any especial. No només per la data de l’aniversari, sinó sobretot perquè arribarà acompanyat d’una macroexposició al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) dedicada a Osamu Tezuka, també conegut com a ‘Déu del Manga’. S’hi podran veure 200 originals del precursor del manga modern.

L’exposició estarà coproduïda per Ficomic, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, Tezuka Productions i el Festival de la Bande Desinneè d’Angulema. Es tracta d’una mostra sense precedents a Espanya que pretén donar a conèixer el que és un dels creadors (per no dir directament el creador) del còmic japonès. És el creador d’Astro Boy, Adolf, Buda, Fenix, Black Jack, La Princesa Caballero i Kimba, entre moltes d’altres.

L’exposició ‘Osamu Tezuka, el Déu del Manga’ es podrà visitar a partir del 31 d’octubre coincidint amb l’inici de la 25a edició del Manga Barcelona i fins al 6 de gener del 2020. El preu de l’entrada serà de 5 euros. Durant el 25a edició del Manga Barcelona el dijous 31 d’octubre, el divendres 1 de novembre i dissabte fins al migdia, presentant l’entrada del Manga, tindrà un preu reduït de 3 euros. Dissabte a la tarda i diumenge 3 tot el dia, l’entrada a l’exposició serà totalment gratuïta per a tothom.

 

A la inauguració d’aquesta exposició comptarem amb la presència de Macoto Tezuka, fill de l’autor, i que forma part de la direcció actual de Tezuka Productions. Al llarg dels anys, Macoto Tezuka s’ha dedicat a supervisar les adaptacions i altres derivats de l’obra del seu pare, i ell mateix s’ha encarregat de dirigir-ne alguna adaptació. Al Japó és també conegut com a director de cine, vessant que explorarem amb ell en algunes de les activitats en què participarà en el 25è Manga Barcelona.

 

Aquesta exposició forma part de l’acord de col·laboració entre Ficomic i el Museu Nacional d’Art de Catalunya, gràcies al qual s’ha produït l’exposició ‘Corto Maltés’, de Juan Díaz Canales i Rubén Pellejero, i la més recent ‘El Víbora’. Comix contracultural. Amb aquest nou projecte, Ficomic i el Museu Nacional d’Art de Catalunya continuen treballant per difondre el còmic i fer visibles les relacions existents entre les diferents arts.

Qui és Tezuka

Tezuka, nascut el 1928, va ser una figura crucial que va donar forma al manga modern quan va començar a publicar còmic japonès poc temps després del final de la segona guerra mundial. El 1947, el manga ‘Shin Takarajima’ (publicat en castellà com ‘La nueva isla del tesoro’) es va convertir en un èxit, i va arribar a vendre més de 400.000 còpies en una època en què comprar manga es podia considerar gairebé un luxe (habitualment es llogava a les llibreries). La seva obra va sorprendre per una narrativa visual molt nova, que s’inspirava en el cine i l’animació, aportant una velocitat i un moviment que poques vegades s’havia vist abans en un còmic. A més, Tezuka proposava històries llargues i amb gran desenvolupament, una cosa que es va batejar com a ‘story manga’ i que contrastava amb el domini del manga d’humor i explicat en poques pàgines o vinyetes.

Aquesta obra i les que van venir a continuació van tenir, a més, un gran impacte en molts lectors que van decidir convertir-se ells també en ‘mangaka’, és a dir, en autors de manga. Així doncs, la influència de Tezuka va ser molt important en tota una sèrie d’autors que acabarien liderant la indústria del manga en les següents dècades: noms com ara el duo Fujiko Fujio (creadors de Doraemon), Shotaro Ishinomori (autor amb el rècord Guinness de pàgines de còmic publicades) i Yoshihiro Tatsumi (un dels autors principals del ‘gekiga’), van reconèixer l’impacte que va tenir en ells l’obra d’Osamu Tezuka. D’aquesta manera, tot i que el manga aniria evolucionant i prenent formes molt diferents al llarg de les dècades, les seves aportacions, que els seus deixebles i admiradors van continuar desenvolupant, encara ressonen en el dia d’avui en les creacions més actuals.

 

Notícies relacionades

Poc temps després del seu debut, Tezuka començaria a crear personatges de gran èxit com ara Astro Boy, La Princesa Caballero i Kimba, el lleó blanc, autèntiques icones del manga i també de l’animació japonesa. De fet, el ‘mangaka’ sempre havia desitjat dedicar-se a l’animació, i també se’l considera el responsable de revolucionar la manera de crear sèries d’anime per a televisió, fent que fossin rendibles i creant una bola de neu que amb el temps s’ha anat fent cada vegada més i més gran. A continuació, començaria a treballar en obres de caràcter més adult, en què destaca Adolf, Buda, Fénix, i un dels seus últims grans personatges, el cirurgià Black Jack.

Altres convidats

La vint-i-cinquena edició de Manga Barcelona promet ser la més ambiciosa de totes les que s’han celebrat fins ara. De moment, tenim confirmada la presència dels ‘mangakes’ Atsushi Ohkubo i Mizuho Kusanagi; els ‘youtubers’ Yuko i Ernesto de Nekojitablog; l’actuació musical del grup The 5,6,7,8’s; els concursos de World Cosplay Summit, European Cosplay Gathering, Clara Cow’s Cosplay Cup i EuroCosplay; l’exposició dedicada als 25 anys de Manga Barcelona i bona part de les activitats que tindran lloc a la Fira de Barcelona Montjuïc del 30 d’octubre al 3 de novembre d’aquest any.