06 juny 2020

Anar al contingut

ANÀLISI

El viatge de 'Big Marc'

EZRA SHAW

El viatge de 'Big Marc'

Luis Mendiola

L'anell amb els Raptors consagra Marc Gasol després d'onze temporades a l'NBA

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, va ser dels primers a tuitejar divendres a la matinada sobre la victòria dels Raptors en les finals de l’NBA. “Així és com ho fem al Nord”. Per al país que va inventar el bàsquet, el títol de la Lliga nord-americana suposa en certa manera tancar un cercle imaginari.

Més enllà de l’afortunat de la frase que ha acompanyat els Raptors  durant tots els ‘play-offs’, aprofitant-se del ganxo de ‘Joc de Trons’, la franquícia de Toronto ha fet història i s’ha guanyat el respecte de la Lliga amb un joc tan solvent com espectacular i una plantilla sense gaire estrelles i ni un sol jugador escollit a les primeres deu places del ‘draft’ però amb molts noms propis amb majúscules, començant per l’MVP, Kawhi Leonard.

 Només així els ha sigut possible tombar els pronòstics davant uns Warriors que han demostrat la seva ànima de campió. Entra en el terreny de la ficció com s’hauria desenvolupat el guió si no s’haguessin produït en la franquícia d’Oakland les greus lesions de Kevin Durant i Klay Thompson. Però això no treu mèrit a la conquesta dels Raptors, darrere dels quals hi ha moltes històries de treball i de superació.

Resulta sorprenent la del tècnic Nick Nurse, que va estar més de 10 anys per Anglaterra i Bèlgica, abans de trobar el seu lloc en la Lliga. És admirable l’ambició de Serge Ibaka per arribar al cim, que el va portar a passar per l’Hospitalet Manresa, abans de tenir la seva oportunitat a Oklahoma. Però resulta inigualable la del nen de 16 anys que va aterrar a Memphis seguint el seu germà, sense tenir idea d’anglès, i que a base de feina, tenacitat i, per descomptat, talent va passar de ser un noi amb sobrepès i poca confiança en si mateix a un exemple que perdurarà en l’esport espanyol: aquest ha sigut l’incomparable viatge de ‘Big Marc’ Gasol, a qui acompanyarà sempre ja la llegenda de campió de l’NBA.