L'arribada del 5G

Mobilitat en mode digital

La digitalització està transformant les rutines de transport privat

3
Es llegeix en minuts
wifi

wifi

Assistim a una transformació en el món del transport a causa del desplegament de la tecnologia digital, la implantació de la intel·ligència artificial i la imminent arribada del 5Garribada del 5G. Això suposa un nou vocabulari, una diversitat de modalitats de mobilitat i també nous usos i serveis aplicats al transport privat. Vegem quins són els canvis.

El primer aspecte per destacar és l’aparició de nous conceptes vinculats al transport i a la nostra mobilitat diària. Primer van arribar les aplicacions digitals que, a través del mòbil, ens permeten compartir trajectes en vehicles privats o bé llogar-los per hores o dies entre particulars. Aquests vehicles d’ús compartit s’han popularitzat especialment entre la gent jove i estan competint amb rutes de transport públic tradicional. Després van arribar els patinets i les bicicletes elèctriques, que han envaït les ciutats i que serveixen per cobrir el primer i últim quilòmetre d’un trajecte. Això equival al que es coneix com la micromobilitat.  Aquest concepte està en auge a les grans ciutats i alguns hi veuen noves oportunitats de negoci.

El canvi més significatiu es produeix en elmón automobilístic. Fa poques setmanes es van presentar les novetats d’aquest sector en la fira de l’automòbil de Barcelona. Els grans protagonistes van ser els cotxes elèctrics. Aquests són la primera etapa d’un procés de canvi transcendental que ha de conduir cap alsvehicles autònoms i connectats. Un canvi radical amb què desapareixeran els conductors i serà la comunicació entre cotxes i infraestructures la que marcarà la nova dinàmica del transport.   

¿Què és la nova mobilitat? 

La connectivitat digital està impactant en tots els sectors econòmics. S’amplien les oportunitats per a cada indústria. En el cas del transport, el gran canvi es produeix perquè el cotxe passa de ser un producte a un servei. Ja no parlarem únicament de comprar, sinó que en moltes ocasions sol·licitarem serveis vinculats a diferents vehicles.

En aquesta nova mobilitat, tindrà un paper fonamental el desplegament de la tecnologia 5G, que permetrà la recollida de multitud de dades. Això suposarà una mobilitat connectada. Els experts expliquen que els seus beneficis seran visibles en els següents àmbits: es reduirà la contaminació, la congestió del trànsit i el nombre d’accidents. Es millorarà la seguretat viària, l’eficiència energètica i s’escurçaran els temps de desplaçaments. Així mateix, totes aquestes dades disponibles haurien de millorar les polítiques públiques de transport.

El cotxe del futur

Un dels grans canvis que ens porta la revolució tecnològica és que el cotxe es converteix en un nou espai on es poden realitzar diferents activitats. La desaparició del conductor i el seu nou disseny farà que tots els seus ocupants puguin disposar d’un nou temps en mobilitat.

Notícies relacionades

Les marques d’automòbil ja estan pensantquin tipus de serveis podran oferir als seus vehicles. Es parla de l’‘auto-infotainment’, aquella oferta de continguts d’entreteniment i d’informació pensats per consumir al cotxe. Algunes empreses de videojocs ja estan dissenyant versions adaptades per a aquest nou espai. Un altre dels canvis es produeix al poder connectar el cotxe amb altres dispositius. Això és un exemple de l’internet de les coses. De fet, Google ja ha anunciat que el seu assistent digital Google Home es podrà connectar al cotxe i durant els trajectes se li podran ordenar diferents tasques o consultes. Aquest és un primer exemple d’aquesta connexió que s’anirà produint entre els diferents dispositius gràcies a les connexions del 5G.

Si amb l’arribada dels cotxes elèctrics es produeix un canvi molt apreciable pel que fa a sorollsquan arribin els vehicles autònomsvehicles autònoms la transformació serà completa. De moment, aquests estan circulant en mode de prova a diferents circuits tancats i també en algunes ciutats nord-americanes. De fet, una d’aquestes zones de prova es troba a Florida, en concret, en un barri residencial per a jubilats. Allà, l’arribada dels vehicles autònoms està tenint un impacte molt positiu. S’ha ampliat la mobilitat dels seus habitants, ha millorat l’economia local i ha impactat positivament en la seva salut emocional. Tant de bo aquesta realitat de Florida pugui replicar-se en altres parts del món.