A peu de carrer

25 anys de Jocs Florals per a la salut

L'acte del Centre d'Atenció a les Drogodependències de Sants converteix a la literatura i les arts escèniques en una eina d'apoderament personal i col·lectiu

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp12645425 barcelona  barcelones  18 03 2010   distritos  bailes de la 190531204130

zentauroepp12645425 barcelona barcelones 18 03 2010 distritos bailes de la 190531204130 / JOAN PUIG

Els Centres d’Atenció a les Drogodependències (CAS) proporcionen atenció social, sanitària i comunitària per a tot tipus de drogodependències i estan distribuïts per tot el territori.  El CAS de Sants, gestionat per l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), és un equipament de l’Agència de Salut Pública de Barcelona que ofereix una atenció global personalitzada.

Les addiccions a les drogues produeixen un patiment individual, familiar i social, i la nostra societat les criminalitza, a més de rebutjar i estigmatitzar a les persones que les pateixen. Els Jocs Florals organitzats cada any pel CAS de Sants són un esdeveniment on les persones usuàries del seu Centre de Dia llegeixen els poemes que han escrit per expressar, a través de la seva creativitat, els sentiments, inquietuds i gratitud cap a totes les persones que les ajuden. En l’espectacle, la literatura i les arts escèniques es converteixen en una eina de sensibilització i superació personal i col·lectiva

El passat 29 d’abril vaig tenir l’oportunitat d’assistir a la 25ena edició dels Jocs Florals que es va celebrar al teatre del Casinet d’Hostafrancs de Barcelona. Per mi va ser un espectacle molt emotiu tant per la participació de les persones usuàries, voluntàries i professionals com per l’homenatge a totes les persones que ho han fet possible durant 25 anys. Felisa Pérez, presidenta d’ABD, va explicar els tres objectius dels Jocs Florals. El primer, donar a conèixer el problema de les addiccions des de la primera persona mostrant l’esforç, el compromís i la superació de les dificultats que implica un procés de rehabilitació físic, psíquic i social. El segon, la sensibilització social sobre les addiccions des de l’aproximació col·lectiva. I el tercer, fer un reconeixement públic a les persones voluntàries que han participat al Centre de Dia i que contribueixen a fer una societat més justa i solidària.

Aquell dia es va projectar un vídeo que recull les opinions de les persones participants al llarg d’aquests 25 anys de Jocs Florals. Es posa en evidencia com als Jocs Florals totes les persones aprenen, és un treball en xarxa, un treball col·lectiu que ajuda a la transformació social. És un procés de co-creació amb la comunitat que ajuda a des-estigmatitzar les drogues, a compartir vivències, a expressar-se col·lectivament. En paraules d’una professional: “Es un projecte molt més gran que tu, més gran que totes nosaltres”.  L’acte posa de relleu la importància de la paraula ja que als escrits surten els sentiments interiors, el dolor, reflecteixen el dia a dia de les persones, formen part d’un procés terapèutic, donen satisfacció i auto-estima.  Es mostra el poder de les arts com eina que descomprimeix, és espontània, i vivencial, situa a la persona a un espai diferent a l’habitual i l’ajuda  a la rehabilitació. Sortir a escena implica expressar els sentiments en públic, superar la vergonya, fer-se visible davant dels altres, mostrar la pròpia part creativa, llegir davant de persones que coneixes i que no coneixes i per tant molta  valentia. El vídeo acaba amb algunes expressions sobre el que significa l’acte: emoció, solidaritat, compromís, aprenentatge personal, la recerca de la paraula, enriquiment personal, superació, tendresa, admiració, companyerisme, expressió lliure.

Notícies relacionades

                                                                                                                

“Parlar sense paraules, comprendre’t amb una mirada, un gest, un somriure, endevinar el que et manca abans que ni tu mateixa ho sàpigues, paraules d’encoratjament en la defallença, un somriure que somriu amb tu en l’alegria, mirada de consol en la tristor, abraçada dolça, contacte càlid quan el cor es glaça, parlar sense paraules” (poema llegit als Jocs Florals, anònim)