Editorial

El Govern d'Itàlia trontolla

Una eventual cita amb les urnes col·locarà el país davant del risc que sigui l'extrema dreta la que arbitri encara més la situació

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48356982 epa5176  roma  italia   27 05 2019   el vicepresidente de it190530104548

zentauroepp48356982 epa5176 roma italia 27 05 2019 el vicepresidente de it190530104548 / MASSIMO PERCOSSI

La coalició de Govern a Itàlia trontollaenmig d’una tempesta perfecta perquè l’entesa del Moviment 5 Estrelles (M5E) amb La Lliga s’acabi. El resultat de les europees de diumenge, que van convertir l’extrema dreta en el primer partit del país –34% dels vots– i la patacada dels estrellats, situats en tercer lloc, per darrere del Partit Democràtic (PD, centreesquerra), les dificultats cada vegada més grans per a una veritable complicitat entre el líder de l’M5E, Luigi di Maio, i l’ultra Matteo Salvini i, finalment, l’alarmant situació de l’economia –recessió i un deute públic equivalent a més del 130% del PIB– han portat el Govern a una situació impossible i Itàlia, a un atzucac.

Tot i que Di Maio hagi superat amb un recolzament ampli de les basesel tràngol de sotmetre a la militància la seva continuïtat al capdavant del partit, que és tant com dir a l’Executiu, difícilment podrà frenar l’augment de la inestabilitat. El resultat de les europees permet afrontar amb confiança un avançament electoral a Salvinii justifica el temor del daltabaix a l’M5E i una relativa esperança al PD, sanejat el seu lideratge amb la direcció de Nicola Zingaretti. Dit d’una altra manera, una eventual cita amb les urnes col·locarà el país davantel risc que sigui l’extrema dreta la que arbitri la situació,unida als hereus de Berlusconi, ara en ordre dispers. Fruit tot plegat d’un sistema de partits molt volàtil, incapaç d’afrontar una crisi social galopant.