21 d’oct 2020

Anar al contingut

Inici de legislatura

La Constitució i l'1-O són incompatibles

JOSE LUIS ROCA

La Constitució i l'1-O són incompatibles

José A. Sorolla

Tots sabem que els dirigents del procés jutjats actualment al Tribunal Suprem no acaten la Constitució

La XIII legislatura de la democràcia es va obrir amb esbronc al Congrés fruit de la polarització i la crispació que viu la política espanyola a causa del conflicte de Catalunya i, sobretot, des que la dreta va ser desallotjada del Govern mitjançant una moció de censura.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

L’esbronc protagonitzat per Vox i per part del grup de Ciutadans, amb un Albert Rivera que no perd ocasió de sobreactuar, es va organitzar per impedir que se sentissin les paraules amb les quals els diputats independentistes catalans presos prometien l’acatament de la Constitució. En aquestes frases, recordaven que es consideren “presos polítics” i mentre uns evocaven les seves conviccions republicanes, d’altres reivindicaven el mandat de l’1 d’octubre.

Discurs bonista i adolescent

Però el problema no és la manera en què van jurar o van prometre perquè, com ja va establir fa temps el Tribunal Constitucional, són vàlides diferents fórmules sempre que s’afirmi el principal, que és l’acatament de la Constitució. I aquest és l’autèntic problema: tots sabem que, tot i que ho prometessin amb més o menys circumloquis, els dirigents del procés jutjats actualment al Tribunal Suprem no acaten la Constitució. I per corroborar-ho allà hi ha aquesta contradicció en els seus termes: no es pot acatar la Constitució i reivindicar alhora el mandat de l’1-O. No hi ha cap mandat democràtic, perquè en aquest referèndum ni hi va haver garanties de neteja, ni cens vàlid i va votar només el 43%, entre altres irregularitats.

L’actuació d’ERC va confirmar, com ja avançava el seu veto a Miquel Iceta per presidir el Senat, que el seu pregonat pragmatisme és una quimera i no suporta la competència amb Junts per Catalunya per no quedar-se enrere en l’enfrontament amb l’Estat. Un detall, potser menor però significatiu, ho demostra: mentre el puigdemontisme votava en blanc Meritxell Batet per presidir el Congrés, que és el lògic, ERC no va poder resistir-se a utilitzar la papereta per imprimir la consigna ‘Llibertat’ amb un llaç groc i provocar així el vot nul. No sembla la millor manera de preparar el diàleg que Oriol Junqueras no deixa de reclamar amb el seu discurs bonista i adolescent.