al congrés

Junqueras, Sànchez, Rull i Turull prometen "com a presos polítics"

Els diputats de Vox i Ciutadans esbronquen els independentistes durant el seu acatament

zentauroepp48260632 graf5529 madrid 21 5 2019 el l der de erc oriol junqueras190521142534 / Ballesteros

zentauroepp48260632 graf5529 madrid  21 5 2019  el l der de erc  oriol junqueras190521142534
zentauroepp48259949 romeva jura su cargo190521133156

/

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Els quatre polítics catalans en presó preventiva electes el 28-A, Oriol Junqueras (ERC), Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull (JxCat), han acatat la Constitució en la presa de possessió del càrrec de diputats "com a presos polítics" i "per imperatiu legal". Junqueras, el primer a fer-ho, ho ha fet, en català, “des del compromís republicà, com a pres polític i per imperatiu legal” enmig d’un esbronc delCongrésque ha fet gairebé inoïble la promesa. Els diputats deVoxhan colpejat els seus pupitres cada vegada que un dels electes d’ERC o JxCat prometia el càrrec. També ho han fet diputats deCiutadans.  

Durant el torn d’acatament la nova presidenta del Congrés,Meritxell Batet, no ha cedit la paraula al president de Cs,Albert Rivera, que volia protestar per la fórmula utilitzada pels independentistes de la cambra. Batet ha respost a Rivera que no pensa interrompre la fase de jura o promesa dels càrrecs. Sí que l’hi ha permès fer al final de l’acatament. "Heu vingut a trepitjar aquesta cambra, però no ho aconseguireu", ha dit Rivera als diputats independentistes catalans.

Per la seva banda, Jordi Sànchez ha promès amb la fórmula: "Des del compromís amb el diàleg i la lleialtat al mandat de l’1-O, com a pres polític, ho prometo". "Com a pres polític i amb lleialtat al mandat democràtic i al poble de Catalunya, per imperatiu legal, ho prometo", han acatat Josep Rull i Jordi Turull.

Respecte a la resta de diputats de JxCat, han jurat el seu càrrec amb aquesta frase: "Ho prometo per imperatiu legal amb lleialtat al mandat democràtic de l’1 d’octubre i al poble de Catalunya".

Igual com els diputats al Congrés en presó preventiva, una fórmula similar ha utilitzat en l’acatament com a senador el republicà Raül Romeva. "Fins a la proclamació de la República catalana, sempre compromès amb la fraternitat, com a pres polític, per imperatiu legal, prometo", ha sentenciat en la seva presa de possessió. 

En aquesta ronda de juraments o promeses, s’han pogut sentir les diferents fórmules pensades pels partits per acatar la Constitució, com el ja clàssic "per imperatiu legal" o expressions menys sentides com el "per Déu i per Espanya" que Vox va fer servir recentment a les Corts Valencianes. Els diputats d’ultradreta avui han jurat el càrrec amb un "per Espanya, ho juro".

Primer discurs de Batet

Després dels diputats han acatat la Constitució els membres del Govern que són diputats i els components de la nova Mesa. A continuació, la presidenta de la cambra, la socialista Meritxell Batet, ha pronunciat el seu primer discurs i ha declarat constituït el Congrés.

La nova Mesa de la Cambra es reunirà una vegada aixecada la sessió per començar a formalitzar la creació dels grups parlamentaris, que hauran d’estar creats en els cinc dies següents. El termini acaba el pròxim dilluns i els parlamentaris que no s’adscriguin a cap grup passaran a formar part del Mixt.

Ronda amb el Rei

Constituïdes les Cambres, la presidenta del Congrés es desplaçarà al palau de la Zarzuela per informar el Rei dels fets i, a partir d’allà, el cap de l’Estat obrirà una ronda de consultes amb els partits amb representació parlamentària, que rebrà del més minoritari al majoritari, amb idea de conèixer quina seria la seva posició sobre una o una altra possible candidatura a la presidència del Govern. Quan tingui un candidat l’hi haurà de comunicar al president del Congrés, perquè convoqui el ple d’investidura.

Notícies relacionades

No obstant, el fet que les Corts es constitueixin en plena recta final de la campanya de les eleccions europees, municipals i autonòmiques, concretament a cinc dies de les votacions del 26 de maig, podria portar el Rei a convocar les consultes a partir de la setmana que ve.

Malgrat que encara no ha complert cinc anys al tron, Felip VI acumula ja una àmplia experiència en aquests combats, en els quals es va estrenar després de les eleccions del 20 de desembre del 2015. En aquella ocasió, no n’hi va haver prou amb una ronda de reunions, sinó que en va acabar convocant tres davant de la impossibilitat dels partits d’arribar a un acord fructífer per investir president. Després de les eleccions del 2016 va convocar dues rondes de contactes més.