Anàlisi

Desfilada sense drets polítics

Es vol suspendre els drets polítics de persones elegides democràticament i sense sentència ferma en contra seu

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp48244728 madrid 20 05 2019 politica  los presos pol ticos electos  or190520113017

zentauroepp48244728 madrid 20 05 2019 politica los presos pol ticos electos or190520113017 / DAVID CASTRO

Aquest dilluns i dimarts hem vist desfilarOriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Raül Romeva pel Congrés dels Diputats i el Senat, respectivament, com si ho fessin per la Passarel·la Cibeles, sense una altra missió que caminar i saludar els presents, ja que el Tribunal Suprem, directament o a través de la Mesa del Congrés, busca la manera que no puguin exercir les seves funcions o càrrecs públics.

El Tribunal Suprem va permetre dilluns que anessin al Congrés a firmar les seves credencials però sense poder aturar-se davant els mitjans de comunicació, ni respondre a preguntes, i la desfilada va ser àgil, afable i lluint llaços grocs o roses grogues a la solapa de l’americana dels vestits. Per a dimarts, el Tribunal Suprem va permetre que assistissin a un no tan plàcid ple de constitució de les Corts, però havia prohibit expressament la realització de reunions amb altres diputats i l’assistència a compromisos de comunicació pública i premsa a les seus del Congrés i el Senat; només podien fer acte de presència.

És a dir, després de presentar les credencials se’ls impedeix desenvolupar la seva vida política. Tots ells, diputats electes, gaudeixen del principi de presumpció d’innocència i no han sigut condemnats en ferm per cap sentència. Tenen els seus drets polítics intactes, però no els poden exercir. Fa mesos que estan en presó provisional, que no respon a cap de les finalitats previstes legalment, malgrat que el Tribunal Suprem ha argumentat el risc de reiteració delictiva quan l’"individu professa l’ideari sobiranista". Però aquest empresonament dels diputats electes és el que permet insistir al Tribunal Suprem a suspendre els seus drets i obligacions parlamentàries. I al seu torn, deixar sense contingut l’article 23 de la Constitució Espanyola, sense que ells puguin exercir el càrrec per al qual han sigut elegits, veient el nostre dret fonamental de participació política limitat a una desfilada parlamentària, confonent la política amb l’estètica, el poder judicial amb el legislatiu i els drets fonamentals amb una simple ornamentació. 

Notícies relacionades

Per poder suspendre l’exercici de funció pública o càrrec es preveu, a més d’haver-se acordat la presó i mentre duri, ser acusat del delicte de rebel·lió, en què és necessari un aixecament violent i públic que no es va viure a la tardor del 2017 i que durant el judici del procés no està quedant provat. Però l’acusació es manté, i així la possible suspensió. Ara passen la decisió a la Mesa del Congrés, però sense demanar un suplicatori, i diuen que és competent i li assenyalen l’article del reglament a aplicar per a la suspensió dels diputats, com també van donar indicacions a la Junta Electoral i després al jutjat contenciós administratiu de Madrid. Acordant la llibertat de tots ells ja no seria necessari cap d’aquests plantejaments.

Diuen que aquest any la Passarel·la Cibeles se celebra al juliol; potser llavors també tindrem sentència. No és frivolitat, és veure buides de continguts les funcions del poder legislatiu i la divisió de poders, i vulnerats els drets fonamentals i les llibertats públiques dels diputats electes de la ciutadania que vol viure en un estat social i democràtic de dret.