03 jul 2020

Anar al contingut

Editorial

La guerra comercial atrapa Huawei

Els consumidors no s'haurien de sentir ostatges d'unes mesures unilaterals que alteren la lliure competència

firma editorial català

El Periódico

FILE PHOTO The Huawei logo is pictured outside its Huawei s factory campus in Dongguan Guangdong province China March 25 2019 Picture taken March 25 2019 REUTERS Tyrone Siu File Photo

FILE PHOTO The Huawei logo is pictured outside its Huawei s factory campus in Dongguan Guangdong province China March 25 2019 Picture taken March 25 2019 REUTERS Tyrone Siu File Photo / Tyrone Siu (REUTERS)

Si la pujada d’aranzels dels EUA a les importacions xineses –resposta per Pequín amb la consegüent pujada d’aranzels a productes nord-americans– sonava a conflicte llunyà per a la majoria de consumidors, la negativa de Google i altres tecnològiques nord-americanes a vendre components i serveis a Huawei ha acostat la guerra comercial entre els EUA i la Xina a la vida diària de milions de persones. Els usuaris de Huawei –segon venedor de ‘smartphones’ del món, després de Samsung– s’han trobat d’un dia per l’altre amb el dubte de no saber si el seu mòbil continuarà funcionant en el futur.

La companyia xinesa intenta tranquil·litzar els seus clients afirmant que la ruptura comercial afectarà els aparells que es fabriquin a partir d’ara, i que els actuals dispositius continuaran comptant amb la tecnologia i les actualitzacions de Google, tot i que és difícil que puguin accedir a les futures noves versions del seu sistema operatiu Android. No és descartable que Huawei posi en marxa el seu propi sistema operatiu per fer front a l’embat nord-americà, tot i que el més probable és que tingui una caiguda de vendes, tenint en compte el domini d’Android al món (a Espanya, el tenen nou de cada 10 telèfons intel·ligents). La decisió de les companyies tecnològiques dels EUA de trencar amb Huawei transcendeix qualsevol lògica de mercat. Si perden un dels seus millors clients és per una directiva de Donald Trump, aprovada la setmana passada, que prohibeix a les empreses nord-americanes fer negocis amb firmes estrangeres sospitoses d’espionatge. El president al·lega raons de seguretat nacional, tot i que encara està per demostrar que Huawei espiï els EUA. Del que no hi ha cap dubte és que la companyia de Shenzhen està guanyant la carrera de la tecnologia 5G, que suposarà una revolució en tots els camps, i que Trump no vol que estigui en mans xineses.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La pujada d’aranzels i l’intent d’asfixiar Huawei són decisions d’una mateixa guerra comercial, que no és més que una manera de frenar l’avenç econòmic i polític de la Xina, vist com una amenaça per als Estats Units. No obstant, la lluita per aquesta hegemonia mundial no hauria de deixar com a ostatges milions de consumidors. Una vegada més, Trump evita el marc multilateral –en aquest cas, de l’Organització Mundial del Comerç– amb mesures unilaterals que alteren la lliure competència i deixen els ciutadans més desprotegits.