Editorial

Doble gest de Pedro Sánchez

Els designats per convertir-se en tercera i quarta autoritat de l'Estat són federalistes convençuts

2
Es llegeix en minuts
combo-batet-cruz

combo-batet-cruz

Pedro Sánchez no s’ha esporuguit davant del veto independentista a l’elecció de Miquel Iceta com a senador autonòmic, primer pas perquè presidís el Senat. Al contrari. El president del Govern en funcions ha respost doblant l’aposta al proposar dos catalans per ostentar la presidència del Congrés (Meritxell Batet) i del Senat (Manuel Cruz), dos representants elegits en les llistes del PSC que es convertiran ni més ni menys que en la tercera i la quarta autoritat de l’Estat.

Tant la ministra de Política Territorial i Funció Pública com el catedràtic de Filosofia i número u al Senat per Barcelona són dos federalistes convençuts que, malgrat el que ja estan difonent els portaveus del PP i Ciutadans, s’han mostrat molt crítics amb l’actuació dels partits independentistes durant el procés. El cas de Batet, a més, contradiu les acusacions de sectarisme contra Sánchez, perquè la dirigent del PSC, tot i que es va mantenir en el no és no a Rajoy, com tot el partit català, mai ha format part del nucli dur del sanchisme i va recolzar Eduardo Madina en les primàries del PSOE. Però Sánchez sempre ha comptat amb ella, nomenant-la primer ministra i ara proposant-la per presidir el Congrés. Aquesta doble proposta confirma que els propòsits continguts en la fallida elecció d’Iceta, és a dir,l’aposta pel diàleg per encarrilar una solució al problema de Catalunya mitjançant l’avenç cap a una reforma constitucional en sentit federal, que tocarà impulsar els dos presidents de les cambres, i especialment el del Senat, per convertir-lo d’una vegada en la cambra de representació territorial. Aquest camí no serà gens fàcil, sobretot mentre no hi hagi sentència en el judici al procés que se celebra en el Tribunal Suprem. Tampoc ho serà per la tancada oposició de la dreta davant qualsevol moviment, com ho demostren les reaccions del PP i de Ciutadans, que van continuar denunciant un suposat pacte secret entre Sánchez i els independentistes mentre ERC i JxC votaven contra Iceta al Parlament.

El dramad’ERC i de JxCat és que Sánchez segurament no els necessitarà ni tan sols per aconseguir la investidura. De moment, els dos grups queden fora de la Mesa del Congrés. Per això s’entén encara menys el veto a Iceta al Parlament, una cosa que no havia passat mai en les 29 ocasions en què s’ha ratificat a un senador autonòmic.