Risc per a la salut

El Marlboro del segle XXI també mata

El nou artefacte de Philip Morris és tabac i que la FDA autoritzi la seva venda com si es tractés d'un medicament no augura res bo

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47961924 file photo  a man tries philip morris  iqos 3 device after i190507181344

zentauroepp47961924 file photo a man tries philip morris iqos 3 device after i190507181344 / Kim Kyung Hoon

El Marlboro del segle XXI mata com matava el Marlboro del segle XX. És tabac i perjudica seriosament la salut. El més greu és que, amb tergiversacions i molts interessos pel mig, després de dos anys de pressions, el ‘lobby’ tabaquer de Philip Morris Internacional (PMI) i la seva distribuïdora Altria han aconseguit que la FDA, l’organisme que s’ocupa de la salut pública als EUA, autoritzi la seva venda com si es tractés d’un medicament. 480.000 nord-americans moren cada any a causa dels cigarrets. Però d’aquí res, PMI podrà vendre amb total impunitat l’IQOS, que aquest és el nom oficial de la marca Marlboro del segle XXI, un artefacte electrònic conforme amb els gustos d’aquesta època, carregador de bateries inclòs. I, tot i que aquest tabac porti nicotina igual, la nova tecnologia permet que no hi hagi combustió. El tabac no es crema; només s’escalfa i generant un vapor més glamurós que el fum. 

Notícies relacionades

La FDA argumenta un doble missatge contradictori. Afirma que l’IQOS genera menors nivells de toxines que els cigarrets de combustió i que, malgrat que permeti la seva venda, no significa que s’aprovi per a la salut. ¿Ho entenem bé? L’empresa tabaquera fins i tot està intentant que li permetin publicitar que l’IQOS redueix els riscos de malalties vinculades al tabac, per crear la percepció que fumar aquest nou cigarret és saludable. Per descomptat, el Marlboro del segle XXI és igualment addictiu i servirà de porta d’entrada a molts no fumadors, principalment adolescents. Es comercialitza a 44 països, inclòs el nostre, i, tot i que l’Agència Europea del Medicament el tracti com el que és, tabac, i no una medicina, l’aprovació per part del Govern nord-americà no augura res bo. 

A Espanya, un 34% de la població fuma; o sigui, tenim les mateixes xifres que abans de les mesures legals antitabac de fa 10 anys. Mentre els governs continuen instal·lats en una passivitat autocomplaent, les tabaqueres inverteixen enormes quantitats de diners per vendre nous tabacs, que ens maten més lentament. Com si aquesta mort fos agradable.