LA CLAU

Cs: l'abstenció responsable

Rivera va demanar el vot per evitar que Sánchez governés amb Podem i independentistes. A la seva mà està ara evitar-ho: n'hi ha prou que Ciutadans s'abstingui en la segona votació d'investidura

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47866611 graf6310  madrid  23 04 2019   los l deres del psoe  pedro s190423221151

zentauroepp47866611 graf6310 madrid 23 04 2019 los l deres del psoe pedro s190423221151 / JuanJo Martin

Com va escriure Karl Marx, "la història passa dues vegades: la primera com una gran tragèdia i la segona com una miserable farsa". Passats tres anys de les últimes eleccions, un partit s’ha tornat a imposar a les urnes i, malgrat necessitar recolzaments per formar govern, juga amb una clara avantatge: l’absència d’una majoria alternativa i consistent.

"El pla b d’un govern en minoria del partit guanyador de les eleccions és l’única alternativa al bloqueig i la paràlisi. Hem d’escollir entre el dolent i el menys dolent: en la primera votació votarem 'no' i en la segona ens abstindrem per evitar unes altres eleccions". Així s’expressava al juliol del 2016 Albert Rivera, qui va demanar ajuda al rei Felip VI per forçar el PSOE a seguir el seu exemple. Només un mes abans, el president de Ciutadans havia anunciat que no facilitaria ni amb un 'sí' ni amb una abstenció la investidura de Mariano Rajoy.

Roda de premsa dAlbert Rivera després de reunir-se amb Rajoy / JOSE LUIS ROCA / VÍDEO : ATLAS

En poques setmanes va transitar Rivera primer del 'no' a l’abstenció "per Espanya", després va passar a rubricar un pacte d’investidura amb Rajoy i, a la fi, va exigir a Pedro Sánchez que el PSOE s’abstingués per "responsabilitat".

Aquell episodi va acabar en tragèdia grega per al líder socialista, i l’actual amenaça d’abocar a una farsa el de Cs. Perquè si Pablo Iglesias i els seus (42 diputats) s’entossudeixen a entrar al Govern i Sánchez (123 escons) insisteix a governar en solitari, s’obrirà pas l’escenari d’una repetició electoral.

LA PUGNA DE LA DRETA

Notícies relacionades

A la campanya del 28-A Rivera va demanar el vot per evitar que Sánchez governés amb Podem i les forces independentistes, i ara, amb el seu anunciat 'no' a la investidura, l’està abocant a aliar-se amb tots dos. A saber per quant temps podrà (o el deixaran) mantenir una contradicció tan gran.

Doncs, invocant la mateixa responsabilitat que al seu dia va exigir al PSOE, bé podria el líder de Cs optar per l’abstenció, alliberar a Sánchez de la pressió de Podem i així possibilitar un "govern en minoria", aquesta vegada del PSOE i sense lligams amb l’independentisme. Tret que la pugna pel ceptre de la dreta l’ancori en aquell 'no és no' que tant va utilitzar.