Editorial

Gest de Macron cap als 'armilles grogues'

Amb l'anunci de mesures, el president francès vol evidenciar davant de la societat que 'ha escoltat' les seves reclamacions

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47894592 french president emmanuel macron gestures during his live ad190425210317

zentauroepp47894592 french president emmanuel macron gestures during his live ad190425210317 / LUDOVIC MARIN

No se li pot negar al president francès, Emmanuel Macron, voluntat per apaivagar les protestes dels ‘armilles grogues’,un conflicte enquistat que no se solucionarà només amb repressió policial. Les mesures anunciades aquest dijous poden interpretar-se com un intent de reconciliar-se amb amplis sectors de la societat que se senten abandonats pels seus dirigents. Macron, criticat per mantenir una actitud distant amb els ciutadans, va reconèixer la justesa de les seves reivindicacions i es va comprometre als canvis que, segons la seva opinió, seran suficients per solucionar la crisi. Entre les mesures estrella, la rebaixa de l’impost de la renda i la reforma de l’Administració, que suposarà una descentralització, se suposa que dins dels estrets límits acceptables en la tradició jacobina del país veí.

La intervenció de Macron es produeix després delgran debat nacional, en el qual durant mesos els francesos han pogut opinar sobre ecologia, serveis públics, democràcia i fiscalitat. El president ha volgut evidenciar així davant de la societat que 'ha escoltat’ les seves reclamacions. No obstant, es va reafirmar a no fer marxa enrere en la supressió de l’impost sobre la fortuna, un dels temes que més descontentament social ha generat. L’adopció de mesures és el mínim que se li podia exigir a l’Elisi davant d’un problema d’aquesta magnitud. Difícilment Macron cobrirà totes les demandes dels 'armilles grogues’, tot i que potser en tingui prou per neutralitzar el recolzament al moviment de la resta de la societat.