Al contraatac

La campanya de la Nieves

La Nieves, que va perdre la seva filla per un càncer infantil, demana als polítics que estalviïn en propaganda, paperetes i altres coses poc necessàries i que inverteixin en recerca. I que compleixin els compromisos que van adquirir amb ella i amb moltes a

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp45882593 esplugues del llobregat 25 10 2017 nuevas instalaciones y ac181113161102

zentauroepp45882593 esplugues del llobregat 25 10 2017 nuevas instalaciones y ac181113161102

De vegades, la vida truca a la porta. I, de vegades, ho fa la mort per arrabassar-te el més preuat. Estava embrancada en els preparatius del debat electoral del pròxim 23 d’abril i entre els molts missatges que m’anaven entrant en el mòbil, mentre intentava concentrar-me, quan va aparèixer el de la Nieves. Em vaig quedar mirant una estona el telèfon. Vaig obrir el vídeo que hi adjuntava després d’haver-ho pensat una estona. I em va treure de la bombolla en la qual em trobava.

Fa un parell d’anys, la Nieves va aparèixer en la meva vida i per aquestes pàgines. Ella i, també, la Lucía, la seva filla de només 8 anys, que va morir l’agost del 2017 per culpa d’un càncer de curació ara mateix impossible i de sigles maleïdes: DIPG, glioma difús intrínsec de tronc. En aquells dies, la Nieves em va explicar que quan el diagnòstic va confirmar els pitjors auguris es va tornar boja. Feia molts mesos que lluitaven contra la malaltia i aquell dia les seves esperances van començar a sortir per la mateixa porta que un any després es va emportar la Lucía.

Els viatges de Lleó a Madrid i Barcelona es van fer eterns i dolorosos. Malgrat l’abraçada i l’esforç dels seus veïns que els acompanyaven en la tornada a casa. Malgrat tot, fins a aquell mes d’agost en què el temps es va parar. Com he dit, la Nieves ha reaparegut en la meva vida. I ella també vol parlar de política. No hi ha la Lucía, però la seva presència en la vida de la Nieves és innegable. M’envia el vídeo que ha mogut en les xarxes socials i que ha gravat a l’habitació de la petita. Davant una prestatgeria amb diversos llibres i un unicorn vermell de peluix, s’adreça directament als dirigents dels partits. Els demana que estalviïn en propaganda, paperetes i altres coses poc necessàries i que inverteixin en recerca. Però, el que és més important: els demana que compleixin els compromisos que van adquirir amb ella i amb moltes altres famílies.

La recerca contra el càncer infantil

La Nieves va estar fa dos anys al Congrés per entregar les més de 250.000 firmes recollides entre la ciutadania perquè augmenti el finançament en la recerca contra el càncer infantil. És la primera causa de mortalitat infantil a Espanya. “Esteu abandonant-nos. Esteu condemnant els nostres nens”, diu la Nieves abaixant la mirada amb gest d’infinita tristesa en aquella habitació on ara viu només l’unicorn vermell. La Nieves sempre esmenta la seva filla i també els de molts d’altres: La Martina, la Claudia, el José David...

Notícies relacionades

Tanca el seu vídeo demanant als polítics que no deixin que «els nostres investigadors i metges se’n vagin a altres països». Els necessitem. Com necessitem polítics que compleixin les seves promeses, especialment en les decisions que poden salvar vides. I, sobretot, necessitem gent com la Nieves, que ens ho recordi sovint. Especialment en campanya. Perquè no ens despistem. L’unicorn vermell continua allà.