Fenomen electoral

El moment de Volodímir (o de Vasil)

El dubte és si governarà el candidat vencedor de la primera volta a Ucraïna o el personatge que representa en una sèrie

2
Es llegeix en minuts
Volodymyr Zelenskiy, Ukrainian comedian and candidate in the upcoming presidential election, hosts a comedy show at a concert hall in Brovary, Ukraine March 29, 2019. REUTERS/Valentyn Ogirenko

Volodymyr Zelenskiy, Ukrainian comedian and candidate in the upcoming presidential election, hosts a comedy show at a concert hall in Brovary, Ukraine March 29, 2019. REUTERS/Valentyn Ogirenko / VALENTYN OGIRENKO (REUTERS)

Fa uns anys, a començaments dels 2000, diferents periodistes i alguns investigadors universitaris es van centrar a observar paral·lelismes que intrigaven sobre la sèrie 'The West Wing' (‘El Ala Oeste de la Casa Blanca’) i el projecte Obama, que poc després arrelaria a les urnes. Es va saber, amb el temps, que s’havia treballat en això, de la mà de guionistes i de productors que van voler generar un estat d’ànim i un cert relat procliu a l’opció d’un primer president no blanc, que en la ficció que va precedir a la realitat era llatí, i que amb el primer demòcrata negre al capdavant de la Casa Blanca culminaria una bona estratègia, reforçada en part per aquella sèrie de ficció d’èxit. ¿Ara a Ucraïna podria haver passat una cosa semblant?

I és que semblen clars els paral·lelismes entre el capítol de la sèrie de culte 'Black Mirror' titulat 'The Waldo Moment' ('El momento de Waldo', 2013) i el que està passant en l’actual campanya ucraïnesa, actual campanya ucraïnesa,on l’actor Volodímir Zelenski ha passat a la segona volta de les presidencials, quedant molt per davant de l’actual president Petró Poroixenko. Ells es disputaran el càrrec diumenge 21 d’abril a les urnes. Però, ¿qui és Zelenski? Sens dubte, una versió millorada de Waldo, el personatge d’un actor que a través d’aquesta sàtira feta dibuix animat no deixava polític amb cap en un capítol memorable alhora que angoixant de 'Black Mirror', on guinyol i intèrpret acabaven de candidat amb opcions en unes eleccions britàniques, també contra pronòstic.

Notícies relacionades

El Servidor del Poble és el nom del partit amb què Zelenski s’ha presentat a les eleccions però també és el títol de la sèrie on ell interpreta el paper que els ciutadans estan a punt de designar-lo en la vida real: el de president d’Ucraïna. Els guions dels últims capítols sembla que formin part de la campanya electoral i fa la sensació que els ucraïnesos volen que l’actor condueixi el país com ho fa el seu personatge Vasil Golodorodko en televisió. ¿Han votat al personatge antipolítics tradicionals o al candidat/actor real? Ell diu que certs mitjans ucraïnesos de l’‘establishment’ fan córrer 'fake news' sobre la seva persona i que entre aquestes estaria dir que la gent no el vota a ell, sinó el seu personatge. Assegura que una part important de la ciutadania ja el coneixia molt abans d’aquest paper, per les seves paròdies satíriques i per la seva opció patriòtica ucraïnesa.

Sigui com sigui, el real és que, com en la ficció de 'Black Mirror', el menys polític dels candidats, el més anticandidat a l’ús, el rei de l’entreteniment a la campanya electoral, és qui ara té més a l’abast alçar-se amb la victòria. I l’argument en contra seu més fet servir recorda aquell que un vell John McCain va utilitzar contra el jove i emergent Barack Obama el 2008: és una celebritat, sí, ¿però està preparat per governar? El dubte, no obstant, i arribats a aquest punt, sembla ja més fixat en si governarà Volodímir o el seu personatge de Vasil a la tele, més que si ho farà ell o el seu contrincant a les urnes.

Temes:

Ucraïna