El còmic Zelenski, favorit per ocupar la presidència d'Ucraïna

Molts dels qui van votar pels aspirants eliminats s'inclinen per l'humorista, que manté un ampli avantatge respecte a Poroixenko

zentauroepp47597611 file photo  ukrainian comic actor and presidential candidate190401201530

zentauroepp47597611 file photo ukrainian comic actor and presidential candidate190401201530 / Valentyn Ogirenko

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

L’actual president d’Ucraïna, Petró Poroixenko, ha aconseguit remuntar els pèssims auguris que li concedien les enquestes fa menys de dos mesos i passar a la segona volta de les eleccions presidencials a Ucraïna. Però aquí podrien acabar-se les bones notícies per a ell, després de comprovar-se durant el recompte l’ampli avantatge que manté el seu contrincant, l’humorista Volodímir Zelenski, superior als 14 punts.

A més, de cara a la segona volta, segons les primeres enquestes donades a conèixer, els votants d’altres candidats eliminats s’inclinen majoritàriament per Zelenski, en especial els de Iúlia Timoixenko, amb més del 42,8% i els de Iuri Boiko, un 51,6%. Tot això fa preveure als analistes que el comediant podria obtenir la victòria quan els ucraïnesos tornin a les urnes d’aquí a tres setmanes

"Zelenski va superar les expectatives en la primera volta.... mentre que l’equip de Poroixenko ha de sentir-se defraudat amb només el 16% malgrat els beneficis" que concedeix la presidència, escriu Timoty Ash a ‘Kyiv Post’.  

Notícies relacionades

Els dos candidats han començat ja a intercanviar-se acusacions en una segona volta que promet ser molt competitiva. Poroixenko s’ha concentrat en la falta d’experiència del seu rival a l’hora d’afrontar la guerra a l’est del país, atiada pel Kremlin. Precisament, des de Moscou, el portaveu presidencial, Dmitri Peskov, no ha ocultat el desgrat del Kremlin davant la presència de Poroixenko en el duo finalista. A Rússia no li agradaria veure "el partit de la guerra", al capdavant del país, amb referència a l’actual cap de l’Estat, ha assegurat Peskov.