SEGONA VOLTA A UCRAÏNA

Zelenski transforma en un xou la campanya presidencial d'Ucraïna

El còmic condiciona un debat amb el president Poroixenko al fet que se celebri en un estadi i exigeix que tots dos se sotmetin a proves de drogues i alcoholèmia

zentauroepp47640381 a picture taken and released by ukranian presidential press 190405182435

zentauroepp47640381 a picture taken and released by ukranian presidential press 190405182435 / MIKHAIL PALINCHAK

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El comediant Volodímir Zelenski domina el llenguatge televisiu, es mou bé a les xarxes socials, on té milions de seguidors, però li falta experiència políticaDesprés d’haver obtingut un resultat excel·lent en la primera volta de les eleccions presidencials a Ucraïna, gairebé doblant el nombre de vots obtinguts pel seu contrincant, el president sortint Petró Poroixenko, ara està agitant les aigües de la política ucraïnesa amb demandes extravagants intervencions escassament ortodoxes, tot i que, això sí, prometent molt poques coses, no concedint gairebé entrevistes i donant limitades pistes del que pretén fer un cop arribi al poder si finalment obté la victòria. A menys de tres setmanes que els electors ucraïnesos acudeixin de nou a les urnes per elegir el cap de l’Estat en la segona i definitiva volta, la campanya electoral al país eslau s’ha transformat en un mediàtic xou.

El primer envit va venir de les files oficialistes. Poroixenko va desafiar el seu rival a celebrar un debat electoral, sabent que aquest seria un escenari propici en què jugaria amb avantatge, atesa la ignorància del comediant sobre els assumptes d’Estat. L’humorista no es va acovardir i, en un vídeo que tenia més de tràiler d’una pel·lícula que de missatge polític de cara a unes eleccions, va recollir el guant i va acceptar el desafiament, però va imposar les seves condicions, totalment alienes als usos i costums habituals: que l’esdeveniment se celebrés a l’Estadi Olímpic de Kíev, amb capacitat per a 70.000 persones, on Zelenski, acostumat a tractat i interactuar amb el públic, es desenvoluparia molt millor. 

“M’adreço a tu, Petró Poroixenko; em convoques a un debat; pensaves que fugiria, que em quedaria gelat, que m’amagaria; no, no faig com tu el 2014 (aquell any es va negar a debatre amb Iúlia Timoixenko); t’estic esperant aquí, al Complex Nacional Esportiu Olímpic”, ha respost l’humorista. 

Estrella al contraatac 

Les coses no es van quedar aquí. L’estrella televisiva, de 41 anys, va passar al contraatac a l’exigir que tots dos se sotmetessin a tests de drogues i alcoholèmia, una petició que va deixar descol·locats molts a Ucraïna. D’una banda, existeix el rumor que Poroixenko beu en excés, però, de l’altra, també circulen per la capital ucraïnesa versions que Zelinski va celebrar amb magnificència el seu triomf a la primera volta de les eleccions de diumenge. Sigui com sigui, tots dos van difondre imatges de les proves mèdiques que s’estaven fent i les seves impressions. “M’he sotmès a anàlisis de sang; m’han tret sang de tot arreu, però gràcies a Déu en tinc prou, sang jove”, ha declarat el comediant als reporters que el segueixen.   

“La proposta del senyor Zelenski de fer una prova per detectar l’addicció a l’alcohol o a les drogues em va semblar bé. Hi ha dues coses importants: les anàlisis han de ser dutes a terme per laboratoris independents i que comptin amb la deguda certificació; és un assumpte de seguretat nacional”, ha considerat, per la seva banda, Poroixenko. Poc després, els metges certificaven que no s’havia trobat ni rastre de substàncies psicotròpiques a la sang i que les proves restants es donarien a conèixer al cap de pocs dies.  

Notícies relacionades

Fora d’aquest estira-i-arronsa, la celebració del debat entre els dos finalistes dels comicis segueix en l’aire, sense que hagi sigut fixada cap data. L’estrella de l’òpera Kamaliya s’ha ofert per cantar l’himne nacional i el Ministeri de l’Interior es va mostrar disposat a dissenyar un dispositiu de seguretat. No obstant, la llei ucraïnesa exigeix que aquest tipus d’esdeveniments se celebrin a la seu de la radiotelevisió pública ucraïnesa. Aquesta circumstància impediria que un acte electoral tan heterodox pogués denominar-se el “debat oficial” i obligaria els candidats a sufragar els costos de la seva pròpia butxaca.