Dues mirades

Futbol i feixisme

La reacció a Itàlia quan seguidors de la Lazio van utilitzar la imatge d'Anna Frank va ser exemplar. Aquí no estic segur que passi

1
Es llegeix en minuts
frank-fcb

frank-fcb

En un partit de la temporada passada, uns quants aficionats de la Lazio van enganxar a les parets de l’Olímpic de Roma uns rètols adhesius en què es veia la imatge d’Anna Frank vestida amb una dessuadora de la Roma, l’equip rival. El missatge era evident, amb unes innegables connotacions feixistes i racistes, i amb la utilització mesquina d’un símbol de la lluita contra el nazisme. La reacció en contra va ser fulminant i, per mirar de fer-se perdonar, la directiva de la Lazio va fer sortir els jugadors, el dia del següent partit, amb una samarreta on hi havia un missatge contra l’antisemitisme. A Itàlia van fer un minut de silenci a tots els camps i els jugadors de tots els equips de la Sèrie A van llegir fragments de l’icònic dietari de la noia jueva. Mesos després, la federació va multar la Lazio amb 50.000 euros per tenir uns aficionats com aquells.

Notícies relacionades

Aquí hauria de passar el mateix, però no estic segur que passi. Després que el delegat de l’equip insultés un aficionat de Jovent Gironí ('¡calla, negre de merda!'), uns ultres de l’Espanyol van enganxar, al camp del Girona, fotos d’Anna Frank amb la samarreta del Barça. ¿Sortirà l’Espanyol, orgullós de la seva afició, en contra d’aquests energúmens? ¿Serà multat per la federació? ¿Es restablirà la dignitat amb una lectura compartida? ¿És un assumpte menor, poden dir alguns? El feixisme s’estén arreu i se l’ha de combatre sempre, sense dilacions.


Aquest article s'ha publicart aquest dimarts a la web d’EL PERIODICO i poc després l’Espanyol emetia un comunicat de condemna. És una bona notícia. No es tracta d’un assumpte menor i és bo que el club hagi pres la decisió. Potser arriba una mica tard, però arriba.