LA CLAU

El que va dir el guru del PP (i el que no)

«Jo no vull que es rebaixin les pensions», assegura Lacalle, però omet que la seva proposta de desvincular-les de l'IPC comportaria que encara perdessin més poder adquisitiu

1
Es llegeix en minuts
lacalle-y-casado

lacalle-y-casado

És sabut que quan un polític fica la pota, la culpa és del missatger. L’economista Daniel Lacalle, guru econòmic del PP i número quatre per Madrid el 28-A, ha titllat de “tergiversació” la notícia d’aquest diari que li atribuïa la següent afirmació sobre les pensions: “El debat no és quant es revaloritzen, sinó quant es retallen. Un 20%, un 30% o un 40%”. La frase,  segons el seu parer, es va treure de context. Recapitulem.

Lacalle va remarcar a ‘El Economista’: “Els països que han reduït les seves pensions tenien un problema de comptes públics. I les pensions es posen en perill quan estan en perill els comptes del país”. El que va callar: Fa deu anys que Espanya està tutelada per Brussel·les sota el procediment de dèficit excessiu, i el 2012 es va haver d’acollir al rescat bancari.

Prosseguia el nostre expert: “Espanya és l’únic país on, respecte altres països que han estat en una situació similar, han crescut les pensions. Els altres les han reduït fins al 40%. Per tant, el debat no és quant es revaloritzen, sinó quant es retallen”. El que va ometre: a Espanya ha crescut la despesa per l’augment de beneficiaris, però les pensions han perdut 4,6 punts de poder adquisitiu en deu anys. 

Al caliu de la polèmica, l’esmentat mitjà va sortir al seu rescat repescant l’àudio d’una frase que no va arribar a publicar: “Jo no vull que s’abaixin les pensions”. És bo saber-ho.

EL ‘PLA RAJOY’

Notícies relacionades

Per sortir al pas de la polèmica, l’economista va explicitar a La Sexta que la proposta del PP per revaloritzar les pensions “és al BOE”: “una alça mínima” i “un màxim addicional”. El que va defugir: l’actualització d’aquestes prestacions per sota de l’IPC, que l’any que ve limitaria la pujada al 0,25%, és precisament la fórmula de Mariano Rajoy que va desencadenar la revolta de centenars de milers de pensionistes. Només faltaria.

A mitjà termini, Lacalle advoca per importar el sistema suec de pensions. El que es calla el futur diputat, gestor de carteres d’inversió per més senyals, és que aquest model empeny els suecs a complementar el subsidi públic mitjançant plans d’estalvi privats. Així tot s’entén millor.