EL FUTUR DE LA SEGURETAT SOCIAL

El PP mantindrà l'índex que farà pujar les pensions el 0,25% el 2020

Lacalle revela que Casado recuperarà el sistema que desvincula les prestacions de l'IPC

L'índex de revalorització del 0,25% va provocar la revolta dels jubilats i el rebuig del Pacte de Toledo

zentauroepp47580644 daniel lacalle190401093132

zentauroepp47580644 daniel lacalle190401093132 / J Casares

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El PP ha revelat aquest dilluns quina és la seva proposta que ha de guiar la pujada de les pensions i ho ha fet per boca de Daniel Lacalle, el guru econòmic de Pablo Casado. En una entrevista a La Sexta, amb Antonio García Ferreras, Lacalle ha donat per fet que el PP continuarà aplicant l’Índex de Revalorització de les Pensions (IRP) que va aprovar el Govern de Mariano Rajoy el desembre del 2013 i que és en l’origen de les multitudinàries protestes que els pensionistes venen manifestant als carrers des de fa més d’un any contra l’ínfima pujada del 0,25% en les seves prestacions.

Lacalle, que és número 'quatre' en la llista del PP al Congrés per Madrid, ha explicat que la proposta popular per a la pujada de les pensions "és la que està en el BOE" (Butlletí Oficial de l’Estat) i ha afegit que "el que està aprovat i avalat pel PP és una alça mínima de les pensions amb un factor en el qual el poder adquisitiu amb un màxim addicional". I ha afegit: "Això està en el BOE, no és una qüestió que digui Daniel Lacalle en una entrevista, això és el que defensa el PP".

Aquesta confusa explicació fa referència a la llei 23/2013 per regular el Factor de Sostenibilitat i l’Índex de Revalorització del Sistema de Pensions de la Seguretat Social. El conegut com IRP establia una fórmula matemàtica que, a la pràctica, vinculava la pujada de les pensions a l’equilibri dels comptes de la Seguretat Social, amb un terra mínim del 0,25% (mentre hi hagi dèficit) i un sostre màxim de l’IPC més 0,5 punts (quan els comptes estiguin sanejats). 

El fracàs de l’IRP

Aquesta fórmula es va començar a aplicar el 2014, però va saltar pels aires el 2018 davant les protestes dels jubilats contra la pujada mitjana de tot just 2,32 euros al mes que la llavors ministra d’ocupació, Fátima Báñez, els va comunicar a cada un d’ells per carta personalitzada. Rajoy va haver de guardar al calaix l’IRP i va pactar amb el PNB una pujada de les pensions equivalent a l’IPC per al 2018 i el 2019.

"La Comissió constata que el vigent Índex de Revalorització de les Pensions (IRP) no disfruta de prou consens polític i social", van acordar els representants polítics del Pacte de Toledo a l’esborrany de l’acord que no va arribar a ser aprovat definitivament el febrer per la convocatòria avançada d’eleccions.

Malgrat haver sigut enterrat per la Comissió del Pacte de Toledo, el PP està disposat a recuperar l’IRP i això implica a la pràctica que el 2020 les pensions pujarien tan sols el 0,25%, ja que el dèficit dels comptes de la Seguretat Social continua sent molt voluminós (18.734 milions el 2018, l’1,65% del PIB)

“L’IPC en si mateix no val. Per això nosaltres hem posat en el BOE un mínim de revalorització, perquè si l’IPC és negatiu com ha passat en diversos anys en aquest país i com hi ha molt risc a la UE, el que en realitat Podem i el PSOE anaven a fer és retallar-les”, va sentenciar Lacalle a La Sexta. El cert és que res d’això està en l’esperit de l’acord pressupostari que el PSOE i Podem van firmar l’octubre del 2018 en què es van comprometre a revaloritzar les pensions amb l’IPC real per llei, tal com ha tornat a anunciar recentment Pedro Sánchez.

Crítiques a Ábalos

Lacalle va rebatre ahir les crítiques del secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment, José Luis Ábalos, assegurant que “li va tergiversar” i “va manipular” les seves paraules sobre les pensions.

“Està mentint de manera conscient per ficar por als votants sobre una cosa que no he dit, sinó al contrari”, va lamentar a La Sexta, després que Ábalos digués que el PP “vol aniquilar el sistema públic retallant pensions”. 

Notícies relacionades

El número 'quatre' de les llistes del PP al Congrés per Madrid va explicar que les seves declaracions “tergiversades” ja han sigut corregides pel diari que les va publicar i confirmat per la periodista que les va redactar. En aquest sentit va criticar que el PSOE estigui utilitzant això com a arma electoral. “Estan utilitzant la pitjor de les tàctiques polítiques amb una qüestió d’Estat com són les pensions”, va enlletgir l’economista per reiterar que el que està fent Ábalos és “mentir a posta”. “El que posa en perill les pensions és el malbaratament dels divendres socials”, va afirmar en una altra entrevista a Onda Madrid, amb referència a les mesures que aprova cada Consell de Ministres.

[Pot veure en aquest link a partir del minut 3:40 la proposta de Lacalle]