El nou mercat laboral

El talent digital

La digitalització de l'economia demanda nous perfils professionals que combinin coneixement tecnològic amb habilitats d'adaptació als canvis

3
Es llegeix en minuts
perfiles

perfiles

El mercat laboral té demanda de nous perfils que puguin treballar en entorns tecnològics i canviants. Es coneix com el talent digital. Les dades de la Unió Europea indiquen que hi haurà gairebé un milió de vacants en aquest àmbit per al pròxim any. Es tracta d’un tema rellevant per a qualsevol societat. ¿Per què? Afecta l’educació en les seves diferents etapes i la formació continuada; impacta sobre la indústria i obliga els governs a crear polítiques públiques que afavoreixin el seu desenvolupament. 

La primacia de l’STEM

Quan es parla de talent digital, la primera idea a la qual es fa referència és la necessitat de perfils que procedeixin dels àmbits de la tecnologia, l’enginyeria, les ciències i les matemàtiques. De fet, aquesta preferència queda resumida en l’acrònim anglès STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Segons els diferents estudis, els diplomats d’aquestes titulacions són els més buscats ara mateix a Europa. Per aquesta raó, ara es dissenyen polítiques educatives per potenciar aquestes disciplines en el currículum acadèmic, des de l’educació primària fins a la universitària. Fins i tot aquesta primacia ha posat de relleu la falta de dones amb aquesta formació en el mercat laboral i s’estan impulsant diferents iniciatives per fomentar vocacions femenines en aquests àmbits. També hi ha una tendència a incorporar un element addicional que no sigui tan tècnic: el component artístic. Per aquesta raó s’inclou una A en les sigles STEM per convertir-les en STEAM i d’aquesta manera integrar a aquesta selecció un perfil amb una formació artística.

En aquesta línia, s’ha de precisar que, malgrat el predomini d’aquests perfils, això no vol dir que no hi haurà cabuda per a altres llocs professionals en l’entorn digital. Al contrari, l’important és assenyalar que tots haurien de tenir la capacitat d’integrar la tecnologia al seu acompliment professional i així respondre a les noves necessitats de l’entorn laboral digital.

Les ‘soft skills’ són fonamentals

Es parla de perfils amb base tecnològica i digital, però apareixen així mateix amb molta força unes habilitats conegudes com a toves o ‘soft skills’. Alguns experts indiquen que aquestes resulten fonamentals perquè ens permetran diferenciar-nos de les màquines. L’automatització i la robotització s’estan incorporant de manera massiva en alguns sectors econòmics gràcies a l’aplicació de sistemes d’intel·ligència artificial.

En alguns sectors econòmics es tem una pèrdua important de llocs de treball. És precisament davant d’aquesta realitat que els especialistes indiquen que apareixerà una nova demanda de llocs i en ells aquestes habilitats seran essencials. Ens referim especialment a la creativitat, la comunicació, el pensament crític, les habilitats per resoldre problemes i la intel·ligència emocional, que se situen en les primeres posicions de la classificació de les habilitats més buscades. Això es tradueix en un valor afegit a les empreses que aportaran amb un pensament analític i innovador, amb capacitat de lideratge i d’influència social; així com amb capacitat de gestió del temps i negociació.

Tots a una: indústria, universitat i administració

Notícies relacionades

La digitalització de l’economia és una prioritat de la Unió Europea. El desenvolupament del Mercat Únic Digital és la seva màxima expressió. Sota aquest paraigua, s’estan desenvolupant diferents iniciatives a escala nacional i local. Les experiències amb èxit posen en relleu la unitat d’acció entre els diferents actors implicats: la indústria, les institucions educatives i l’Administració.

Una de les últimes iniciatives per impulsar aquesta cooperació ha sigut presentada fa uns dies sota el títol ‘Barcelona Digital Talent’. Impulsada per la Barcelona Mobile Capital amb la participació de l’Administració i la indústria, vol impulsar l’atracció d’aquest tipus de professionals a la ciutat i potenciar d’aquesta forma, el conjunt del sector econòmic digital. La seva presentació va ser tot un èxit de convocatòria, però va faltar conèixer amb detall què es vol fer exactament. Esperem que no es perdi l’oportunitat d’explicar-ho i posar-ho en marxa, perquè la demanda existeix i tots volen participar i contribuir. El més important és que tots vagin a una per sumar i no restar a la recerca de protagonismes particulars. ¡Llarga vida al talent digital!