Editorial

'Money makes the world go round'

Els inversors nacionals i internacionals són necessaris no només per recolzar negocis que comencen, sinó també perquè es consolidin i expandeixin

1
Es llegeix en minuts
wayra

wayra

A la pel·lícula musical ‘Cabaret’, dirigida per Bob Fosse el 1972, l’estrofa d’una de les cançons era molt explícita: 'Money makes the world go round’, és a dir, “els diners fan girar el món”.

Les coses no han canviat tant en aquest sentit des del Berlín dels anys 30 que es reflecteix al film. Sense diners és difícil viure i, sobretot, emprendre i mantenir un negoci. Ja no només els bancs sinó les societats de capital risc, els 'family offices' o els inversors particulars ('business angels'), s’han convertit en instruments essencials perquè pugui no només néixer sinó consolidar-se un ecosistema empresarial solvent.

Les dades del 2018, amb un augment del 92% en les inversions en ‘start-ups’ a Barcelona, són molt bona notícia. A més de les societats que ja s’han consolidat, com Caixa Capital RiscInveready o BStartup, del Banc Sabadell, n’han sorgit altres de noves, especialitzades i amb vocació internacional, com és el cas d’Asabys Partners, que es dedica a les ciències de la vida.

Notícies relacionades

I a tot això hi cal sumar els ‘business angels’, a títol individual o col·lectiu, mitjançant xarxes com Esade Ban, la promoguda per l’IESE o la del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Encara que un inversor en 'start-ups’ com Luis Martín CabiedesLuis Martín Cabiedes asseguri que és millor obtenir clients que recórrer als inversors (la qual cosa és cert), aquests últims són necessaris, en especial si és per créixer.

L’ecosistema empresarial barceloní i català ja és al radar dels inversors internacionals, però fan falta encara més projectes i finançadors i un marc polític estable o, almenys, propici. Cal cobrir tota la cadena de necessitats, de l’inici del negoci a l’expansió internacional, perquè, com diu la cançó: 'Money makes the world go round’.