La lluita per la igualtat

El cost de l'èxit laboral per a les dones i els senyals que donem a les noies joves

Un estudi de dos professors suecs indica que si augmenta el salari de la dona també ho fa la probabilitat de divorci en la parella

3
Es llegeix en minuts
ilu-hoy

ilu-hoy

Pràcticament tothom sent admiració per alguna persona famosa; alguns admiren cantants de moda, d’altres empresaris d’èxit (el cofundador d’Apple, Steve Jobs, ha inspirat molts empresaris amb grans idees i pocs recursos), d’altres polítics... Aquests personatges admirats per molta gent representen models a seguir per a les generacions joves i, per tant, el seu èxit en la vida tant professional com personal envia senyals importants sobre quins passos i quines accions s’han de dur a terme i quins s’han d’evitar per les seves potencials conseqüències negatives. 

Està clar que els valors que transmeten aquests personatges famosos són importants tant si són homes com si són dones i tenen impacte tant en nens com en nenes joves però, en vista de la clara discriminació que encara patim les dones (en pràcticament tots els països) tant en l’àmbit professional com en el personal, els missatges que envien les dones famoses constitueixen un element de vital importància per afavorir la reducció o l’exacerbació d’aquesta discriminació social cap a les dones. 

La qüestió de la categoria laboral

L’evidència empírica ens indica que les dones percebem menys salari que els homes en categories laborals similars i que tenim un dèficit de representació tant en els comitès executius com en els càrrecs directius de les principals empreses a escala mundial. A més, en la majoria de governs i parlaments hi ha una infrarepresentació de dones (amb algunes excepcions, també en el cas espanyol). 

En el camp de la sociologia hi ha diversos estudis que relacionen la qualitat i l’estabilitat de les relacions amb el tipus de feina i, sobretot, la categoria laboral relativa dels dos membres de la parella. En l’àrea de l’economia laboral també s’ha demostrat per a diversos països que, quan augmenta el salari de la dona la probabilitat que la parella sol·liciti un divorci augmenta. Quan és l’home qui rep un increment salarial, no s’observa cap augment en la probabilitat de divorci.

Per a les dones en parelles més igualitàries no s’observa efecte de les promocions professionals sobre els divorcis

Un estudi recent de dos professors suecs (Olle Folke i Johanna Rickne), assenyala que quan la dona és elegida com a representant al Parlament o com a alcaldessa, la probabilitat que el seu matrimoni continuï vigent durant els tres anys posteriors a la seva elecció es redueix en ¡set punts percentuals! De nou, quan és l’home el que és elegit com a representant al Parlament o com a alcalde no hi ha cap efecte sobre l’estabilitat i durada del seu matrimoni. Els autors realitzen aquest estudi amb dades de Suècia durant els últims 30 anys i, per tant, els seus resultats són molt generalitzables i no provenen només de l’estudi d’unes quantes eleccions.

El missatge subliminar que llancem

A més, la feina avalua si els efectes resulten similars per a dones en el sector privat. Els autors se centren en totes les dones que són ascendides a directores generals en empreses sueques durant un període de 12 anys i troben efectes molt similars als documentats al sector públic. És a dir, el missatge subliminar que estem llançant cap a les nostres nenes i dones joves que (espero que) tindran com a referents vitals dones polítiques i empresàries reconegudes, és que si tens èxit professional les teves probabilitats de mantenir la teva relació de parella de manera estable són menors.

Notícies relacionades

La nota positiva de l’article és que aquests efectes només es concentren en parelles que són més tradicionals; és a dir, parelles que tenen rols més diferenciats entre homes i dones com per exemple l’atenció dels nens. Així, per a les dones en parelles més igualitàries, amb una divisió més equitativa de les feines domèstiques, no s’observa cap efecte de les promocions professionals sobre els divorcis, cosa que suposa una situació similar en el cas dels homes.   

No vull acabar sense destacar que totes les dones (tot i que no siguem famoses) tenim un paper important a l’hora de transmetre certs valors d’igualtat cap a les generacions futures de dones i homes. Per exemple, les mestres d'escola, les mares, les ties, àvies... Tot i que sovint no som conscients de l’impacte que les nostres accions i opinions poden tenir sobre el que els nostres fills, nets, acceptaran o no en la seva vida adulta, la veritat és que ho hauríem de tenir sempre molt present per assegurar l’avenç social en temes d’igualtat de gènere.