Al contraatac

No deixar de preguntar

Sorprèn que a Miraflores no sabessin que Jorge Ramos sempre pregunta amb duresa. A Maduro i a Trump

2
Es llegeix en minuts
Jorge Ramos  anchor of Spanish-language U S  television network Univision  talks to the media as he prepares to leave the country at the Simon Bolivar international airport  in Caracas  Venezuela February 26  2019  REUTERS Carlos Garcia Rawlins

Jorge Ramos anchor of Spanish-language U S television network Univision talks to the media as he prepares to leave the country at the Simon Bolivar international airport in Caracas Venezuela February 26 2019 REUTERS Carlos Garcia Rawlins / CARLOS GARCIA RAWLINS (REUTERS)

Ja no podrem sentir les respostes. Em temo que tot el material del periodista d’Univisión, Jorge Ramos, Ramos i el seu equip van ser retinguts diverses hores al Palau de Miraflores després d’una interrupció abrupta de la conversa entre el dignatari i el periodista. Segons ha explicat el mateix Ramos, la primera pregunta va ser des del principi una declaració d’intencions: ¿L’he d’anomenar president o dictador? És evident que la pregunta no va haver d’agradar a Maduro. I hi haurà qui qüestioni el periodista per fer-la.

Però Ramos té un avantatge que a Miraflores no van saber mesurar. Sorprèn que no recordessin que aquest periodista sempre exerceix amb duresa. Està entrenat en mil batalles. I el gran enemic de Maduro, Trump, va patir també les seves preguntes fins al punt que el va expulsar d’una roda de premsa entre comentaris racistes pel seu origen mexicà. És més... Trump va arribar a publicar el número de telèfon mòbil de Ramos a Twitter quan el periodista li va demanar una entrevista al llavors candidat a les primàries del Partit Republicà.

Notícies relacionades

 Han passat uns anys i ara Maduro li ha confiscat el mòbil al mateix periodista. I el seu equip ha esborrat tot el que hi havia tal com Ramos va poder comprovar abans de ser deportat als Estats Units des de Caracas. També va esborrar el vídeo que el mateix Ramos va gravar a Caracas amb gent menjant d’un camió d’escombraries i que va voler ensenyar a Maduro en l’entrevista fallida. Però aquest vídeo ja havia sigut enviat a altres contactes abans.

Ramos i Chávez

Com dic, Ramos no és nou en la professió. No ho és per als presidents dels Estats Units ni per als de Veneçuela. Va entrevistar Hugo Chávez el 1998, nouvingut a la presidència, i va arrencar l’entrevista parlant-li de la por que despertava la seva presència en alguns sectors. Després li va preguntar si Cuba era una dictadura, i Chavez, per cert, va respondre que sí. L’any 2000 van tornar a trobar-se. Sabedor del que li esperava, Chávez va provar d’espantar-lo. Se’l va emportar a fer l’entrevista a una pista de bàsquet enmig del camp i va envoltar el periodista de desenes de partidaris i militars que reaccionaven contra Ramos davant de les preguntes incòmodes. I van ser diverses. Ramos va arribar a fer-li set vegades la mateixa. Chavez li va dir diverses vegades: “Això és merda. Repeteixes merdes”. En el moment de màxima tensió, el llavors president de Veneçuela va demanar un cafè i va convidar Ramos a prendre’n un amb ell mentre seguien amb l’entrevista. El periodista va tornar als Estats Units i aquella entrevista va ser emesa. Encara avui pot veure’s a les xarxes socials. Tot un exercici de periodisme del qual no podrem disfrutar amb la realitzada a Maduro aquesta setmana.