Davant de l'MWC 2019

Cada vegada més Mobile, cada vegada menys 'smartphone'

Les novetats vindran menys dels dispositius que de les possibilitats revolucionàries que obre la connectivitat 5G

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp47068044 opinion  ilustracion  de leonard  beard190222184551

zentauroepp47068044 opinion ilustracion de leonard beard190222184551

L’‘smartphone’ està cansat, esgotat. El dispositiu que el 2007 –“no és un dispositiu, són tres dispositius en un”, deia Steve Jobs– va arribar per canviar la manera que teníem d’entendre la comunicació ha arribat a la frontera de la seva evolució com a concepte. Això no significa que aquest dispositiu hagi de desaparèixer, però les noves tendències de creixement en la comunicació mòbil aniran cap a una altra banda.

Les últimes grans presentacions de dispositius s’han ajustat a potenciar tecnologies ja preexistents: una càmera amb més definició, una memòria amb més capacitat i una bateria de més durada. S’ha incorporat noves tecnologies que intensificaven l’experiència de l’usuari, la intel·ligència artificial i la realitat augmentada, però els últims anys no hi ha hagut una disrupció tecnològica.

La nova edició del Mobile World Congress (MWC) de Barcelona portarà la presentació dels nous dissenys de pantalla flexible. Els constructors han identificat la desacceleració global de la venda de ‘smartphones’ i necessiten un cop d’efecte per revitalitzar el mercat.No obstant, tot i que és un dispositiu que tindrà el seu segment de consumidors, es fa difícil imaginar que les pantalles plegables en format de llibre, o circulars per acomodar-les al canell, representin la revolució que el sector demanda.

Aquestes noves pantalles flexibles volen explorar el mercat i tenen desafiaments majúsculs: ¿com serà la nova experiència que proposen aquests dispositius?; ¿quins formats seran útils per a l’usuari?; o ¿com es gestionaran els canvis de pantalla per no ser confusos? Són alguns reptes que encara no semblen ben solucionats. A més, els components patiran un deteriorament més gran lligat a la seva naturalesa flexible, per tant aquestes tecnologies hauran de ser extremadament resistents sense trair la seva identitat.

D’altra banda, l’MWC ha deixat de ser fa temps una fira només de mòbils per convertir-se en l’aparador internacional de la tecnologia mòbil en la seva concepció més transversal. S’hi poden veure els últims avenços en intel·ligència artificial, indústria 4.0, contingut immersiu, innovació disruptiva, seguretat digital o connectivitat en general. És aquí on sí que trobarem novetats rellevants aquest any.

El 5G, l’autopista disruptiva

La principal tendència tecnològica que sí que promet repensar profundament el sector de la comunicació mòbil com l’entenem actualment és la incorporació del 5 G. Aquesta nova tecnologia de banda ampla s’havia anunciat tímidament en anteriors edicions, però serà en aquesta ocasió quan les ‘tech’ desembarcaran amb propostes específiques: ‘smartphones’ que suportin 5G i la tecnologia necessària al voltant d’aquesta realitat. No serà la implantació definitiva, però sí la palanca que introdueixi seriosament aquesta tendència.

El 5G portarà una escalabilitat enorme. La potenciació d’unes xarxes mòbils de comunicació més consistents i ràpides obrirà un camp de possibilitats inimaginable. El 5 G anuncia un ecosistema de tecnologies, dispositius i sensors que catapultarà l’aparició d’un entorn hiperconnectat. Irrompran amb força les ‘smartcities’, la casa connectada serà un fet, els cotxes de conducció autònoma rebran l’empenta final i l’internet de les coses (IoT per les sigles en anglès) haurà arribat per quedar-se. El 5G és, per tant, la novetat que provocarà novetats. L’autopista que permetrà la màxima expressió d’una tecnologia limitada en les seves possibilitats comunicatives amb l’actual 4G.

Notícies relacionades

El mòbil no desapareix, continua sent el dispositiu central, però ara comptarà amb una aliança de dispositius que multiplicaran la seva experiència i la seva informació. Els ‘smartphones’ seran ‘hubs’ al voltant dels quals es construirà una xarxa hiperconnectada de dades. La nova connectivitat promet una manera de comunicació revolucionària, que haurà de combinar xarxesnúvolsempreses i clients en una potent solució de punta a punta.

Entraran en acció tecnologies existents que funcionaran de manera transversal. El núvol contindrà la ingent quantitat d’informació, les intel·ligències artificials gestionaran i organitzaran aquest ‘big data’, l’ecosistema de dispositius constituirà la relació final amb l’usuari que, a través dels ‘softwares’, controlarà la seva experiència. Tot gràcies a la connectivitat 5G que farà possible unes telecomunicacions inèdites fins ara quant a velocitat i capacitat. Per això l’edició 2019 de l’MWC ha triat com a lema connectivitat intel·ligent. Ja no és el mòbil, és tot allò mòbil.