Petit observatori

Dels fets a la fantasia

La majoria d'agressions animals són instintives. La mort per venjança i el càstig només són humans

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp36909818 police officers gather to remove activists during an anti de170705171246

zentauroepp36909818 police officers gather to remove activists during an anti de170705171246 / BRENDAN SMIALOWSKI

La notícia és important: l’Església rebutja l’aplicació de l’anomenada pena capital. Sembla mentida que hagi trigat tants anys. El Papa considera que la pena capital és un atac a la dignitat de la persona. No sé com s’ha rebut la decisió del papa Francesc. Fins ara no és estrany que a diversos països o territoris la pena de mort estigui en vigor. Francament, em sorprèn aquesta llibertat de criteris sobre un tema que afecta unes decisions tan importants i transcendents.

La declaració és rotunda. Molt clara: "La pena de mort és inadmissible perquè suposa un atac a la inviolable dignitat de la persona". Més exactament, de totes les persones.

Està augmentant el nombre de països que han suprimit la pena de mort. Un alleugeriment, però que et fa encongir l’estómac pels que encara queden. Segons Amnistia Internacional, l'any 2003 van ser executades 1.146 persones. I el 2013 en van executar 788. La xifra a dia d'avui hauria de ser 0. Però encara no és això.

Quin fet tan terrible el de les execucions dels éssers humans. La majoria dels sers vivents respecten la seva pròpia espècie. Hi ha animals que són voraços i maten éssers vius perquè està previst perquè puguin sobreviure. I dit amb ironia, cada animal té el seu repertori gastronòmic. La majoria d’agressions animals són instintives.

Notícies relacionades

El fet és que molt rarament es parla de l’assalt d’un llop a un altre llop. Però la mort per venjança i el càstig només són humans. Seria extraordinari que en el món dels animals es dictés, com passa en el món dels humans, sentències de pena de mort.

I ara que el Papa es proposa suprimir la pena de mort, quina commoció suposaria que el rei dels pèsols o la reina de les bledes s’alcessin en nom de guerra i proclamessin la seva llibertat. Però la revolució agrícola és impossible. Els seus peus estan lligats a la terra i no se'n poden escapar. I quan hagin crescut prou moriran en una cassola amb tot el cos bullit.