PROCÉS TORTUÓS

Un altre contratemps per a Pablo Ibar

El jutge interrogarà el membre del jurat que va voler retractar-se per penjar uns missatges a internet

La defensa tem que se l'intenti retirar del jurat, fet que donaria més opcions d'una sentència de pena de mort

rjulve46602236 ame9318  fort lauderdale  estados unidos   18 01 2019   el h190119161458

rjulve46602236 ame9318 fort lauderdale estados unidos 18 01 2019 el h190119161458 / Giorgio Viera

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El cop més dur per a Pablo Ibar, l’espanyol-nord-americà que va passar 16 anys al corredor de la mort fins que el 2016 el Tribunal Suprem de Florida li va donar opció a un nou judici, va arribar dissabte 19, quan un jurat va tornar a declarar-lo culpable d’un triple assassinat el 1994del qual ell des del seu arrest aquell mateix any sempre s’ha declarat innocent. Des d’aleshores, no obstant, s’acumulen els revessos i aquest dilluns ha arribat un altre contratemps.

El jutge Dennis Bailey, que presideix el cas, ha convocat dimecresun dels integrants del jurat, anomenat Collins, que va voler retractar-se, però el magistrat no busca interrogar-lo sobre aquesta retractació sinó per uns missatges que aparentment va penjar a internet. La defensa d’Ibar tem que Collins acabi sent apartat del jurat, cosa que no és bona notícia per a les opcions d’evitar una altra condemna a mort com la de l’any 2000.

El mateix jurat que va condemnar Ibar el dia 19 havia de dictar sentència, en un procés que comença el 25 de febrer, i triar entre cadena perpètua o pena capital. A Florida per sentenciar a mort (la pena que busca la fiscalia en el cas) és imprescindible la unanimitat dels 12 membres del jurat. Aquesta semblava improbable, atesa la retractació de Collins, però recuperaria opcions si a aquest el substitueix un jurat suplent convençut de la culpabilitat d’Ibar.

Missatges a Reddit

Segons ha informatl’Associació contra la Pena de Mort Pablo Ibar, aquest dilluns es va celebrar una vista al tribunal del comtat de Broward en la qual es va fer públic que la fiscalia ha descobert uns missatges penjats a Reddit.com dissabte 19 i dilluns 21 per algú que va utilitzar els àlies 'Wickerstar' i 'Humanehero' i que es creu que és Collins (la informació sobre la seva ocupació en el perfil al fòrum coincideix amb la de Collins).

En el primer d’aquests missatges, el mateix dia del veredicte, Humanehero feina una pregunta als que haguessin servit en un jurat de si “alguna vegada havien lamentat el veredicte al qual havien arribat” i en el diàleg amb els que li van contestar va dir sentir“dubtes”sobre la seva experiència i va escriure: “Va ser una decisió increïblement difícil de prendre i em qüestiono a mi mateix ara que ha passat”.

En el segon missatge, penjat dilluns 21, que era festiu als Estats Units, Wickerhero explicava que acabava d’acabar de servir com a membre de jurat en un cas “greu i llarg” i deia que estava tenint“seriosos remordiments”pel seu veredicte. També escrivia que havia sentit una“increïble pressió i una mica de ‘bullying’ no intencionat per altres jurats” perquè canviés d’opinió. “Vaig cedir i ho lamento”,escrivia. També explicava que havia de tornar a deliberar sobre la pena de mort i deia: “Potser necessito contactar amb el jutge dimarts”. “Realment no ho estic desitjant però millor això que tenir aquest pes sobre la meva consciència”,deia.

Collins, que va ser una de les 12 persones que va dictar el veredicte unànime de culpabilitat el dissabte 19, va contactar amb el Tribunal de Bailey dimarts a les 8.35 hores del matí, cinc minuts després que les instal·lacions judicials reobrissin després de diumenge i el dilluns festiu, per informar que volia retractar-se. Tot i que la defensa va presentar la setmana passada una moció perquè se l’interrogués, el jutge Bailey va desestimar aquesta petició (el jutge sí que va acceptar interrogar un jurat suplent que la defensa va creure que havia tingut accés a informació indeguda i que posava en qüestió si tot el jurat hauria pogut estar contaminat, però aquest jurat suplent ho va negar i el jutge Bailey simplement el va retirar de les funcions com a suplent).

Notícies relacionades

Ara Bailey vol interrogar Collins sobre els missatges a Reddit, en què el signant no compartia ni sol·licitava informació sobre el cas. Segons ha explicat l’associació en un comunicat, el magistrat li preguntarà si és qui va penjar els ‘posts’, si ha publicat cap més informació i si hi ha altres membres del jurat que tinguin constància d’aquests ‘posts’”.

Tot i que la defensa d’Ibar ha plantejat objeccions, Bailey ha convocat a Collins dimecres a les 12.30 hora local (18.30 hores a Espanya). I segons el comunicat de l’associació, “tot sembla indicar que la fiscalia persegueix eliminar Collins com a membre del jurat, ja que en aparença pot recolzar una sentència de cadena perpètua” i no la de pena de mort que busca la fiscalia.

Temes:

Estats Units