El conflicte català

Doble menyspreu

Els independentistes es guarden de dir que el vídeo d'Espanya Global és per contrarestar les denúncies constants contra l'Estat

1
Es llegeix en minuts

this-is-the-real-spain-2a-parte-1 / periodico

Els independentistes han reaccionat de dues maneres al vídeo difós per Espanya Global en el qual diferents personalitats, des d’Ana Botín a Isabel Coixet, reivindiquen la qualitat de la democràcia espanyola. En primer lloc, amb els tuits de Carles Puigdemont al capdavant, han acusat el Ministeri d’Afers Estrangers i la seva 'bicha' Josep Borrell de gastar-se els diners de tots els espanyols en un vídeo partidista, sense adonar-se que tots els governs del procés, i especialment el de l’“exiliat de Waterloo” i el del seu successor, fa set anys que fan el mateix que ara critiquen, i no només amb vídeos promocionals, sinó amb molts altres mitjans.

En segon lloc, opinants independentistes i assimilats han posat de relleu que el contingut del vídeo demostra les inseguretats de l’Estat espanyol, ja que no hi ha cap país europeu –ni França, ni Alemanya, ni Itàlia, per exemple– que tingui la necessitat d’explicar al món que les seves nacions són democràtiques i protegeixen les llibertats. Es guarden de dir, de tota manera, que si Espanya ha de fer un vídeo com el d’Espanya Global és per contrarestar les denúncies constants que des de l’independentisme polític i mediàtic es llancen contra “l’Estat”: que si és un Estat autoritari, que si la qualitat de la democràcia espanyola és molt baixa –en contra del que mesuren tots els rànquings–, que si el “règim del 78” no tret del damunt les restes del franquisme, que si el feixisme campa al seu aire a Catalunya sense que Espanya el freni, etc.

Notícies relacionades

Quan a la part acusada de tots els mals se li ocorre llavors reaccionar, els mateixos que han acusat la democràcia espanyola li retreuen que es defensi perquè això demostra la seva inseguretat i en confirma les debilitats. I així es produeix un doble menyspreu. Des de la superioritat moral, primer es menysprea al censurar defectes que moltes vegades només existeixen en la imaginació dels denunciants i després es menysprea que els agredits es defensin. Cercle tancat.