EDITORIAL

Més abusos en l'Església

L'esquinçadora història de Constantí s'uneix a molts altres casos. La institució ha d'assumir la seva responsabilitat

2
Es llegeix en minuts

joan / periodico

L’exclusiva del PERIÓDICO que es publica avui revela un nou cas d’abusos sexuals a nens en l’Església Catòlica, aquesta vegada a Constantí (Tarragonès). Una gota que omple més el vas de les denúncies d’unes pràctiques deplorables que, en la majoria dels casos, corresponen a delictes que ja han prescrit, les conseqüències dels quals, no obstant, perduren en la memòria dels qui els van patir. En les últimes setmanes s’han destapat diversos casos: el del germà Andreu Soler, al Monestir de Montserrat, en una confessió de Miguel Hurtado a aquest diari a què han seguit més testimonis; i el de ‘mossèn’ Tomàs, a la parròquia de Vilobí d’Onyar i en l’escola Bell-lloc, de Girona.

"Mort de por"

Ara, en la trista història de Constantí, els abusos practicats pel sacerdot Pere Llagostera, mort fa dos anys, tenen una banda sonora: la cançó escrita per Joan Reig, bateria d’Els Pets, que va abocar en 'Corvus' la seva pròpia experiència com a víctima en un refugi de muntanya al Pirineu. El relat autobiogràfic de Reig descriu una «figura en la foscor» que va provocar el terror entre els xavals («era mort de por»), com també relaten Joan Maria Ramon i altres testimonis de la població. Els detalls escabrosos d’aquest assumpte tenen molts punts en comú amb els altres casos referits. Una llarga durada en el temps (entre els anys 60 i fins a finals dels 90); una figura emblemàtica i aparentment respectada que duu a terme les seves accions escudades en les activitats religioses, esportives i associatives; el temor de denunciar-la per les circumstàncies socials o perquè es tractava d’un referent de la comunitat; i el nul o escàs ressò que l’exposició dels fets va despertar en la jerarquia eclesial. Més enllà dels detalls individuals, aquest és l’amarg resum d’un temps fosc. 

S’han anunciat comissions d’investigació i el pare abat de Montserrat ha reconegut els abusos, ha demanat perdó i ha afirmat, en la seva homilia de diumenge, que «és necessari afrontar-los amb decisió». És d’esperar que així sigui, sense subterfugis, en tots els casos, per remoure consciències en la línia expressada pel papa Francesc, que ha convocat el 21 de febrer una reunió històrica al Vaticà. Res podrà allunyar les víctimes de l’espectre del seu sofriment, però la institució ha de reflexionar seriosament sobre la seva culpa i assumir responsabilitats. Pel que va passar en el passat i per evitar el que no hauria de tornar a passar en el futur.