Anar al contingut

Editorial

Violència masclista de menors

Davant de l'augment d'agressions de nois a noies, l'escola i el conjunt de la societat han de desenvolupar un model que contraresti el masclisme i els seus altaveus

Violència masclista de menors

Silvia Jardi

La jove de Reus assassinada salvatgement ha posat el focus en la violència masclista comesa per menors, un problema cada vegada més alarmant. En només dos anys, Catalunya ha registrat un augment del 45% pel que fa a l’atenció de víctimes de violència masclista exercida per adolescents de 14 a 17 anys. De 74 víctimes registrades el 2016 a 107 el 2018. La majoria per lesions i maltractament psicològic.

El Baròmetre Joventut i Gènere 2017 del Projecte Scopio fet pel centre Reina Sofia donava més dades preocupants. El 49% dels joves espanyols afirmaven que la violència masclista havia augmentat els últims anys (així ho creien el 59,2% de les noies, però només el 39,2% dels nois). Més del 15% veien acceptable que la parella els revisés el mòbil; el 12%, que els controlés les amistats i gairebé el 10% toleraven la violència física. Més del 80% dels entrevistats declaraven haver sigut testimonis d’algun comportament violent. I, atenció, el 40% creien veure en el consum d’alcohol i altres drogues l’aparició d’aquestes conductes.

Entretots

Publica una carta del lector

Escribe un post para publicar en la edición impresa y en la web

L’augment de denúncies és, sens dubte, una dada positiva, però els experts apunten la dificultat de molts adolescents per distingir els senyals de la violència masclista. Assimilen patrons que potser viuen a casa seva o que, especialment, veuen als productes de lleure que consumeixen. L’escola i el conjunt de la societat tenen el gran desafiament de desenvolupar un model alternatiu que contraresti el masclisme i els seus altaveus.