Finestra de socors

Feliç recorregut, feliç saviesa

En els àmbits creatius, joventut i novetat són valors per si mateixos, el mandat és nodrir-se voraçment del nou i desfer-se del vell

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp31526452 lanzarote 30 12 14  paisajes volcanicos de lanzarote una tur190127153858

zentauroepp31526452 lanzarote 30 12 14 paisajes volcanicos de lanzarote una tur190127153858

Avui la meva amiga fa 60 anys. El passarà a Lanzarote, no de vacances com pensaran els qui associen la preciosa illa amb diversió i descans, sinó treballant. La meva amiga es dedica al cine i avui, dilluns, a punta de dia haurà clavat la seva cadira davant el combo en aquesta fàbrica ambulant que és un rodatge, per supervisar i garantir la continuïtat narrativa de la pel·lícula, és a dir, que tots els plans casin en muntatge, que res es quedi sense filmar, que hi hagi coherència temporal, visual i emocional entre les escenes.

Complir 60 anys l’espanta, com ens espanta tots saltar de dècada, si bé sospito que en altres èpoques no alarmava de la mateixa manera. Imagino que a la meva àvia Dora, dona presumida que no va confessar mai la seva edat, sí que li produiria cert ensurt avançar en el calendari i veure els seus encants pansir-se, però almenys no tenia la pressió d’haver de continuar sent una professional àgil, dinàmica i moderna. O fingir-ho.

Notícies relacionades

En un país que ostenta el segon lloc mundial en taxa d’envelliment i on el que fan falta són més cotitzadors i més qualificats, i no menys, és paradoxal que una vegada que sobrepassen els 45 anys els treballadors i professionals trobin tantes dificultats i amenaces per mantenir-se en actiu o reinserir-se després d’un acomiadament i aviat se sentin dinosaures.

La meva amiga té sort perquè és una professional valorada, però la incertesa de quin futur li oferirà un context laboral impredictible i precaritzat, resta gaudi a aquesta etapa. Fa temps, una altra amiga propietària d’una important marca de calçat, m’explicava que en les setmanes de la moda de Nova YorkParís i Milà, si li preguntaven l’edat no es treia anys, sinó dècades minimitzant la seva trajectòria. No perquè a ella li importés un rave tenir 70 anys, sinó per estalviar-los l’ensurt i els prejudicis als fashionistes  en un sector en què joventut i novetat són valors per si mateixos. El mateix passa en la resta d’àmbits creatius en què nodrir-se voraçment del nou i desfer-se del vell és el mandat generalitzat. Feliços 60, Lourdes, feliç recorregut, feliç saviesa.