Editorial

El conflicte del taxi i els VTC

Bloquejant la ciutat i amb episodis de violència no es defensen drets laborals legítims

1
Es llegeix en minuts
rjulve46630995 taxi drivers block the gran via street during a strike in ba190120185959

rjulve46630995 taxi drivers block the gran via street during a strike in ba190120185959 / PAU BARRENA

Uns sis mesos després que els taxistes bloquegessin el centre de Barcelona en el seu pols amb el Govern central per la regulació sel sector davant la irrupció de plataformes com Uber i Cabifyels taxis han tornat a ocupar el centre de Barcelona i els VTC, part de l’avinguda Diagonal. El conflicte torna a estar servit, aquesta vegada contra la regulació de la Generalitat, que ha fet que els taxis s’alcin irats. Aquest decret, que establia mesures pioneres com el temps d’antelació amb què es pot contractar amb Uber i Cabify, ja és història, com ahir va venir a dir el conseller Damià CalvetDamià Calvet a l’avisar que la norma es veurà afectada per les actituds “irreconciliables” entre el sector dels VTC i el dels taxis.

Cal assumir que, digui el que digui al final el reglament, les actituds són, en efecte, irreconciliables. El proteccionisme de què disfrutaven els taxistes previ pagament d’una cara llicència és insostenible, com també ho és la liberalització total que pretenen els nous actors. El conflicte no acabarà ni amb l’eliminació del competidor ni amb un acord que satisfaci totes les parts. Ni el taxi pot aspirar a acaparar tot el mercat com abans ni Uber ni Cabify poden danyar de forma insostenible un sector que es va erigir pel sistema de costoses llicències com a una forma per part de les administracions de privatitzar un servei públic.

És en aquest context en què les administracions han de fer la seva feina, per molt complexa que sigui en aquest cas, que ho és. No ajuda res a solucionar el problema que les divergències entre EconomiaTerritori il’Ajuntament de Barcelona siguin tan evidents. Mentre les administracions s’acusen d’ineficàcia i inacció i són incapaces de fer la seva feina, els taxistes bloquegen el centre de Barcelona i converteixen els ciutadans en ostatges de les seves reivindicacions. 

Aquesta és l’altra cara del conflicte, nefasta. Una cosa és el legítim dret de vaga –fora de tota discussió– i una altra cosa és bloquejar el centre de Barcelona davant la mirada estupefacta de molts ciutadans i la inacció de les administracions. Per no parlar delsintolerables actes de violència protagonitzats per taxistes. Sí, són esporàdics i minoritaris, però sempre apareixen quan el taxi entra en ebullició, un fet sobre el qual el sector ha d’exercitar l’autocrítica  més severa. Aquesta no és la manera de defensar drets legítims.