2
Es llegeix en minuts
zentauroepp37479606 fotodeldia  gra277  l hospitalet de llobregat  barcelona   2180903133137

zentauroepp37479606 fotodeldia gra277 l hospitalet de llobregat barcelona 2180903133137 / Quique Garcia

L’edició del Mobile World Congress del 2019 vol centrar la seva atenció en la connectivitat intel·ligent. ¿Què significa aquest concepte? ¿Qui l’ha creat? ¿Per què és important? Aquestes són preguntes a les que hem de donar resposta per poder avaluar la proposta d’aquest any i així conèixer les seves aportacions i novetats.

L’organitzador del MWC és l’associació d’operadors de comunicacions mòbils coneguda sota les sigles en anglès GSMA (Global System for Mobile Communications Association). Una de les seves tasques és elaborar estudis sobre com s’estan transformant les tecnologies mòbils i el seu impacte en la nostra societat. Com a resultat d’un dels seus informes, sorgeix el concepte ‘connectivitat intel·ligent’. És a dir, el terme que s’usa per descriure la combinació de xarxes 5G flexibles d’alta velocitat, internet de les coses (IoT) i intel·ligència artificial (IA).

Des de la GSMA, han pensat que aquest ha de ser l’eix central de l’edició 2019. Creuen que les noves xarxes 5G, la major aplicació d’IA, ‘big data’ i la millora de la internet de les coses canviaran positivament el món. En aquesta nova era, els dispositius mòbils connectaran de manera intel·ligent a tots i tot a un futur millor. Per explicar-ho s'han analitzat de quina manera impactaran en els diferents sectors. Seleccionem alguns perquè puguin conèixer què significa la ‘connectivitat intel·ligent’.

Algunes aplicacions pràctiques

L’arribada d’aquestes noves connexions canviarà algunes de les nostres accions quotidianes. En l’esfera personal, afectarà a la nostra manera de comprar i d’entretenir-nos. En l’àmbit del comerç, les persones tindran accés estable a un assistent personal en el núvol, independentment d’on es trobin, mentre que les ulleres o lents de contacte connectades mostraran informació personalitzada i anuncis. Si ens referim a l’entreteniment, estarà disponible en qualsevol part. Es podran oferir vídeos d’ultra alta definició, hologrames, realitat augmentada (AR) i realitat virtual (VR) per a jocs i TV immersiva, així com serveis digitals i contingut per a estadis connectats. La cobertura esportiva en directe es transmetrà amb una vista de 360 graus des de la perspectiva de l’atleta. La salut i el benestar també veuran els beneficis, amb la possibilitat de tenir informació contínua sobre els signes vitals.

Notícies relacionades

El transport serà un altre dels àmbits d’impacte. Les ciutats intel·ligents desplegaran sistemes de control de trànsit que fan servir connectivitat 5G per instruir els vehicles sobre quan disminuir la velocitat i quan accelerar, eliminant la necessitat de semàfors i càmeres de velocitat. Altres àrees on es podran observar canvis són les cadenes de subministrament, el control remot de robots i la gestió de recursos més completa.

El MWC 2019 serà l’aparador d’aquest nou concepte de la connectivitat intel·ligent. Serà l’oportunitat per veure en directe què significa i les aplicacions que ja s’han fet realitat. Una mostra més que el seu impacte va més enllà dels telèfons mòbils i que transforma el conjunt de l’economia i la societat.