Editorial

Pederàstia a Montserrat

La denúncia d'un altre cas d'abusos sexuals torna a qüestionar el paper de les institucions eclesiàstiques en la lluita contra la demolidora duna xacra social

1
Es llegeix en minuts

montserrat-abuso / periodico

La denúncia pública d’un nou cas de pederàstiatorna a qüestionar el paper de les institucions eclesiàstiques en el combat contra la demolidora xacra social. Aquesta vegada, la revelació colpeja al cor catòlic de Catalunya. Els dos últims abats de Montserrat van encobrir els abusos sexuals del fundador del moviment escolta de l’abadia, Els nois de servei, a un adolescent a finals dels 90. La víctima, Miguel Hurtado, ha tardat dècades a reunir les forces necessàries per fer públics els fets.

El procedir de Montserrat va ser, a grans trets,el mateix d’altres institucions religiosesque van sortint a la llum. Apartar l’agressor, Andreu Soler, i, amb més o menys empatia cap a la víctima, convèncer-lo de no posar la denúncia i evitar que els abusos surtin a la llum. En aquest cas, l’abadia va accedir aabonar a la víctima (en negre i fraccionat) els costos de la teràpia. Van ser 7.200 euros que Hurtado va tornar al descobrir que Soler, mort el 2008, havia sigut homenatjat amb la publicació del llibre ‘Escoltisme i Montserrat’.

El dolor de la víctima s’agermana al de tantes altres víctimes que han vist les seves vides marcades pels atacs patits en una infància empastifada pels depredadors. Encara són molts els que callen. Per vergonya, per dolor,per no ser capaços d’assumir el que van viure. El seu silenci obliga a alçar la veu a la resta de la societat i ens conjura a donar llum sobre tots els racons que, durant dècades, van romandre en una foscor còmplice del mal.

El papa Francesc ha promès combatre la pederàstia. Sens dubte, és un gran avenç que el Vaticà abandoni l’encobriment sistemàtic dels seus depredadors. Però molt més important ésla llei de protecció de la infànciaque impulsa el Govern socialista per ampliar el termini de prescripció dels delictes i abusos contra menors.

La pressió exercida per milers de víctimes de tot el món, el compromís dels mitjans de comunicació amb la investigació, la consciència social de l’envergadura del problema i l’enduriment de la legislació sónla millor combinació per combatre un delicte execrable,molt més si ve donat pels que fan gala d’una superioritat moral que casa malament amb l’obscurantisme i el proteccionisme dels depredadors sexuals.