LA CLAU

La guerra incivil de May

Un llargmetratge sobre el 'brexit' dissecciona com les elits acabalades es conjuren amb polítics i professionals sense escrúpols per manipular l'opinió pública i torçar el curs de la història

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46544082 a video grab from footage broadcast by the uk parliament s p190114205613

zentauroepp46544082 a video grab from footage broadcast by the uk parliament s p190114205613

Dominic Cummings va ser el principal estrateg de comunicació de la campanya en favor del 'brexit' al Regne Unit. Seus van ser els 'hits’ que més efecte van tenir en el desorientat electorat britànic: l’eslògan 'Take back control’ (recupera el control) i la notícia, falsa, que Londres pagava a la Unió Europea 350 milions de lliures setmanals que, després de la ruptura, es destinarien a la sanitat pública. Seva va ser, també, la decisió de contractar l’empresa Cambridge Analytica, que servint-se de dades personals sostretes a Facebook va perfeccionar i va personalitzar la propaganda antieuropea per mobilitzar en favor del 'leave' (sortir) centenars de milers, potser milions de britànics.  

El llargmetratge 'Brexit: The incivil war', disponible a HBO, no narra només les múltiples trampes, mentides i exageracions en què es va basar l’exitosa campanya del 'brexit'. Dissecciona, sobretot, com les elits acabalades, alienes a l’escrutini públic i conjurades amb responsables polítics, maniobren entre bastidors i contracten professionals sense escrúpols per manipular l’opinió pública i així canviar el curs de la història. Ho van aconseguir al Regne Unit. I als Estats Units, amb la victòria de Donald Trump. I aquí... aquí encara hi estan treballant.

Notícies relacionades

La guerra incivil del 'brexit' ha fracturat de tal manera la societat britànica que ja no té un camí virtuós a transitar. La 'premier' Theresa MayTheresa May, que en el referèndum va fer campanya per la permanència a la UE, ha intentat un impossible: complir escrupolosament el mandat de les urnes i alhora minimitzar els danys per al Regne Unit. Al marge del brutal impacte que el 'brexit' tindrà sobre l’economia britànica, l’acord pactat amb Brussel·les no satisfà ni els partidaris de la ruptura, que la jutgen insuficient, ni lògicament els defensors de la unió, que veuen confirmats els seus pitjors presagis.

RETRE COMPTES

Cummings va reconèixer després del referèndum que la seva convocatòria havia sigut "una idea estúpida", i que hauria sigut millor per al Regne Unit la derrota del 'brexit'. Ell, almenys, ha hagut de retre comptes davant de les autoritats britàniques.