Editorial

May arriba molt feble a l'hora crítica del 'brexit'

El futur de la sortida de la Unió Europea continua sense aclarir-se poc abans de la votació i manté el país completament dividit

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46462323 20190107 gal190107203805

zentauroepp46462323 20190107 gal190107203805 / Yui Mok

Quan falten poques hores per al moment de la veritat, la confusió que ha regnat a tota hora sobre el procés per arribar al ‘brexit’ s’ha multiplicat sense que la proximitat de la votació d’aquest dimarts a última hora al Parlament britànic hagi aclarit l’horitzó. Malgrat els seus esforços per aconseguir els vots necessaris per al seu pla, Theresa May Theresa Mayté encara un centenar de diputats conservadors en contra que se sumen al vot laborista també contrari. En l’horitzó polític immediat s’entreveu un vot de confiança a la primera ministra i un avançament electoral. I, potser més important, una crisi constitucional amb un Parlament que amenaça d’arrabassar-li al Govern l’ordre del dia del ple. Abans de la votació del seu pla, May podria presentar el que el Govern considera com nous compromisos de la UE amb què donar satisfacció als diputats contraris i al partit unionista nord-irlandès, dels vots dels quals depèn la primera ministra, però Brussel·les ha dit repetidament que no hi haurà més garanties jurídiques.

Al terreny de l’economia i la vida diària, una possible sortida de la UE sense acord amenaça de desencadenar una crisi nacional que ja ha sigut qualificada com la més gran des de la segona guerra mundial. Sigui quin sigui el desenvolupament dels esdeveniments aquesta setmana, el que ja és incontestable és l’existènciad’un país completament dividit entre els que van creure el mantra de recuperar el control i els que veuen el futur del país lligat a Europa.