03 juny 2020

Anar al contingut

Dues mirades

Sol·licitar la consciència

Sol·licitar la consciència

Josep Maria Fonalleras

Club Editor publica revisada l'obra de Kazantzakis el 'Crist de nou crucificat' per a "aportar bona literatura, la que et permet sortir de les rutines mentals, del gregarisme, i rumiar la teva visió del món"

La veu de Nikos Kazantzakis, l’escriptor cretenc que va ser un far espiritual i literari, ressona encara en la nostra memòria intel·lectual des de múltiples racons. El teatral, per exemple. El director Dimitris Papaioannou va presentar al Grec (2017) el seu espectacle 'The great tamer', una peça intensa i dramàtica, visual, enigmàtica, sobre el pas del temps, sota l’adscripció d’una reflexió de Kazantzakis: "Hem d’acceptar que al final no som sinó un sac d’ossos".

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Fa 60 anys que Joan Sales va traduir 'El Crist de nou crucificat’ i ara Club Editor el torna a publicar revisat per Pau Sabaté. És tot un esdeveniment perquè representa la irrupció d’una novel·la que va ser mítica i que retorna amb l’ímpetu d’una història i d’un llenguatge que ens interpel·la. Com diu Maria Bohigas, néta de Sales i entusiasta, intel·ligent, coratjosa editora, "volem contribuir a aportar bona literatura, aquella que et permet sortir de les rutines mentals, sortir del gregarisme i sol·licitar la consciència per rumiar la teva visió del món". Una literatura "que no és innòcua", afegeix. I 'El Crist...' ho és. Conflictes religiosos, dignitat humana, el pes de la història, els dubtes, la llibertat contra el despotisme, la revolució i la hipocresia. I aquest "color de sang de bou" del rètol de la barberia de Likóvrissi, "un poble perdut al fons de l’Anatòlia, un racó del món oblidat de la resta de l’univers", com escrivia Sales.