CANVI AL BRASIL

El poder de Bolsonaro

El nou president del Brasil és una mostra clara de l'avenç del populisme d'extrema dreta al món

2
Es llegeix en minuts
BRA123  BRASILIA  BRASIL   07 11 2018 - El presidente electo de Brasil  Jair Bolsonaro  y el actual mandatario  Michel Temer  fuera de cuadro   ofrecen una declaracion conjunta en el Palacio del Planalto  sede del Gobierno  hoy  miercoles 7 de noviembre de 2018  en Brasilia  Brasil   EFE Joedson Alves

BRA123 BRASILIA BRASIL 07 11 2018 - El presidente electo de Brasil Jair Bolsonaro y el actual mandatario Michel Temer fuera de cuadro ofrecen una declaracion conjunta en el Palacio del Planalto sede del Gobierno hoy miercoles 7 de noviembre de 2018 en Brasilia Brasil EFE Joedson Alves / Joedson Alves (EFE)

Quan Jair Bolsonaro prengui possessió demà com a president, les quatre democràcies mes poblades del món (l’Índia, els EUA, Indonèsia i ara el Brasil) estaran governades per líders populistes amb un discurs ultranacionalista. ¡Més d’un terç de la humanitat a les seves mans! Pot ser que sigui pura coincidència, però hauríem de començar a pensar si la democràcia està en retrocés o és un sobreescalfament passatger i han vingut només a drenar el pantà.

La frase no és de Jair Bolsonaro, sinó de Donald Trump, la icona d’aquesta onada radical que avança imparable i fa referència a la necessitat de treure el llot que la política tradicional ha anat deixant en el poder. Així és com estan guanyant espai els nous populismes: amb promeses d’acabar amb la corrupció i atrinxerant l’estat amb gestos autoritaris.

Sense majoria en el Congrés

A Llatinoamèrica, el populisme prospera a ritme de vertigen.  Si el socialisme ja tenia Maduro a Veneçuela com a referent, ara l’extrema dreta ha trobat un forat al Brasil. Cal veure si Jair Bolsonaro, president tan bon punt l’any comenci, seguirà al peu de la lletra el manual de l’autòcrata, o al contrari, una vegada instal·lat es deixarà influir per un entramat governamental molt complex, on ni tan sols té majoria en un congrés amb presència de 30 partits polítics diferents.

Amb una societat civil organitzada hi pot haver esperances, tot i que la seva campanya no l’auguri. Traient l’odi a la immigració, que no és la principal preocupació del Brasil, Bolsonaro es va acostar al poder prometent netejar la corrupció que hi havia entre els partits tradicionals. Cosí ideològic de Donald Trump, sexista com ell, vol revertir l’avenç de dècades de lluita feminista i empès per corrents evangelistes farà la vida impossible a tot el que es mogui al marge de les relacions heterosexuals.

Partidari de les armes

Partidari de la tortura, insinua recuperar-la i suggereix que el Brasil ha perdut poder en democràcia, a diferència de l’època en què va ser governat per la junta militar. Entre les seves propostes vol que els civils puguin anar armats i autoritzar-los a matar sospitosos amb total impunitat. Sense saber qui pot decidir sobre un sospitós i de què se li pot acusar, en un país amb milers d’homicidis a l’any, no sembla que aquesta sigui la millor fórmula per frenar la violència.

Notícies relacionades

Per als brasilers comença una etapa incerta, però per a la resta del món, l’amenaça de Bolsonaro, també penja com una espasa de Dàmocles. Negacionista del canvi climàtic –que considera una conspiració marxista de la Xina per frenar a occident– proposa explotar l’Amazònia. El bosc tropical més gran del món, necessari per contrarestar les emissions globals de carboni pot acabar en mans de grans corporacions.

Tot i que el poder de Bolsonaro s’intueix capritxós i autoritari com el de Trump, esperem que la democràcia, fins i tot amenaçada per un nou populisme, apunti allà on la seva majoria exigua no serveix, abans que qui vol drenar el pantà el deixi com un aiguamoll.