Dues mirades

El rasclet d'Oz

Amos Oz era un antídot contra el fanatisme. Burxava en les contradiccions, però mai amb la navalla de l'odi. El seu fort era més aviat el rasclet

1
Es llegeix en minuts

fallece-el-escritor-amos-oz-a-los-79-aos / periodico

Va morir Amos Oz, l’escriptor de la memòria jueva, el novel·lista capaç de convertir la prosa en un cop o en una carícia poètica, la mirada crítica i compromesa d’Israel. L’home que es va atrevir a col·locar tots els seus llums i les seves ombres davant el mirall. L’intel·lectual que va disseccionar el món que l’envoltava. Tot ho escrutava amb la seva intel·ligència preclara i tot ho qüestionava. Traïdor, l’anomenaven els ultranacionalistes. La seva última novel·la, 'Judas' (Siruela, 2015), furga en la figura del traïdor per antonomàsia i es converteix en una declaració de principis. Oz era un antídot contra el fanatisme. Burxava en les contradiccions, però mai amb la navalla de l’odi. El seu fort era més aviat el rasclet. Preguntar-se què hi havia més enllà de l’establert, del prescrit. Remoure la superfície, alliberar el que hi havia ocult i analitzar el material del qual estava fet. La seva curiositat era infinita. Tant com la coherència lúcida que s’imposava.

Oz va morir uns dies abans d’acabar l’any, de manera que comencem el 2019 una mica més orfes. Ens quedem sense la seva mirada, sense la seva capacitat de ficar-se als ulls d’altres. Mala cosa per a temps d’intempèrie, quan creix la temptació de refugiar-se en torrasses. Aquestes talaies apuntalades en la simplicitat, erigides per les promeses i segellades per l’egoisme. Banderes o religions, líders o profetes, tant fa. Si no passen la prova del rasclet, només són benes sobre els ulls.

Temes:

Israel Amos Oz