Editorial

Sánchez o la dreta, l'única elecció

Només des d'una política del 'com pitjor, millor' poden els partits independentistes facilitar indirectament una alternativa de PP i Cs

1
Es llegeix en minuts
combo-casado-rivera-abascal

combo-casado-rivera-abascal

Mentre el Govern de Pedro Sánchez insisteix en la seva política de desinflamació i ofereix diàleg amb els independentistes, el Govern de Quim Torra continua tensant la corda amb exigències sobre els presos i el judici del procés que sap que la Moncloa no pot satisfer, i l’oposició de dretes anuncia mesures d’extraordinària duresa per al cas que arribi al poder. Davant de la reunió del Consell de Ministres prevista per a divendresConsell de Ministres a Barcelona, els dos governs han rebaixat a última hora la tensió després d’una escalada de declaracions si l’una intempestiva l’altra encara més per part de Torra, però l’independentisme prepara accions al carreraccions al carrer i és imprevisible el que pot passar.

Els partits independentistes saben, no obstant, que l’única alternativa a Sánchez és un Govern de la dreta entre el PP i Ciutadans, amb recolzament o no de Vox si el partit ultradretà aconsegueix entrar al Congrés. Malgrat els intents poc creïbles d’Albert Rivera  de distanciar-se de VoxAlbert Rivera  en unes declaracions fetes a Brussel·les per tranquil·litzar elsliberals europeus, el més probable és que a Andalusia governin el PP i Cs amb el recolzament dels ultres, i aquesta experiència tindrà sens dubte influència en un possible acord per al Govern d’Espanya si la matemàtica parlamentària el facilita. Sols, doncs, des d’una política del 'com pitjor, millor' poden els partits independentistes facilitar indirectament una alternativa de la dreta.

Les mesures que anuncien el PP i Cs per a Catalunya Les mesures que anuncien el PP i Cs per a Catalunyadifereixen en els terminis però molt poc en la contundència. Els dos partits coincideixen a prohibir determinats indults i a aplicar de nou l’article 155 de la Constitució ampliat a moltes més matèries –Mossos d’EsquadraTV-3,  educaciófinances–, tot i que Cs proposa un pacte sobre temps, termini i competències, mentre que el PP no fixa terminis, estén la intervenció a les institucions penitenciàries, advoca per la penalització delsreferèndums il·legals i reclama la il·legalització de partits i associacions independentistes així com tallar el seu finançament. Vox està d’acord, per descomptat, amb totes aquestes iniciatives, fins a la suspensió total de l’autonomia, mentre insisteix en la presentació de querelles en els tribunals contra qualsevol actuació que consideri delictiva. El partit ultra és el que exerceix ara l’acusació al Tribunal Suprem. Si Sánchez fracassa, tota aquesta bateria de mesures és el que li espera a un independentisme que està jugant amb foc.